6 curiozități despre peleți – cât costă și cât de eficienți sunt

Să găsești combustibilul de încălzire accesibil la preț și cu beneficii uriașe a devenit o misiune imposibilă. De ce? Deoarece prețurile fluctuează continuu, iar despre beneficii nu prea vorbește nimeni.

Astăzi este momentul perfect pentru a afla informații cheie despre peleți. De ce sunt la mare căutare acum, ce se va întâmpla cu prețul lor în viitor, dar și de unde îi poți achiziționa la preț bun. Rămâi aproape căci vei afla o mulțime de informații foarte utile.

  1. Ce sunt peleții?

Peleții sunt un combustibil solid obținut din material lemnos 100% reciclat. Practic vorbim de un combustibil reciclat, deci prietenos cu mediul înconjurător și cu oamenii.

Peleții sunt 100% ecologici grație proceselor prin care sunt creați. Sunt siguri spre a fi folosiți la încălzirea locuințelor în care trăiesc copii, dar și animale de companie. Nu sunt dăunători pentru sănătatea oamenilor și nici pentru sănătatea mediului înconjurător.

  1. Cum se obțin peleții?

La baza procesului de producere al peleților stau două etape – uscarea și presarea resturilor de material lemnos. Bineînțeles, materialul lemnos este bine mărunțit înainte pentru a se putea obține peleti de formă standard, după cum o cunoaștem cu toții.

Prin uscarea peleților se ajunge la o umiditate de 8% în medie. Asta înseamnă că ei pot arde eficient imediat, pot oferi randamentul caloric mult dorit. Cât despre presare, prin intermediul ei peleții ajung la forma clasică.

Atenție însă! Uscarea și presare sunt singurele proceduri la care sunt peleții supuși. Nu se adaugă substanțe chimice periculoase pentru ca rumegușul să se lipească. Totul este 100% ecologic!

  1. Peleții sunt un combustibil ecologic

Peleții se numără printre cei mai ecologici combustibili de pe piața din România. Acest lucru se observă nu doar din lista ingredientelor din care sunt creați, ci chiar de la prima utilizare.

Atunci când ard, cantitatea de cenușă pe care aceștia o produc este infimă. Având în vedere că sunt ecologici, această cenușă se poate folosi cu încredere ca îngrășământ natural pentru flori și plante.

Același lucru se poate spune și despre fumul degajat. Este puțin, comparativ cu cel pe care îl emană alți combustibili. Asta înseamnă că nu afectează sănătatea familiei tale sau a mediului înconjurător.

  1. Eficiența peleților este aceeași indiferent de tipul de lemn folosit la producție

Da, ai auzit bine, fie că achiziționezi peleți din rumeguș de rășinoase, fie peleți din rumeguș de foioase, eficiența este aceeași. Peleții vor avea aceeași putere calorică, lucru pe care îl și cauți de altfel.

Tot ce poate fi diferit aici este densitatea, însă asta este o altă poveste și nu influențează puterea calorică a peleților.

  1. Centrala termică pe peleți nu are nevoie de o racordare anume

Dacă ai deja o centrală termică pe gaz și locuiești în zona rurală, știi prea bine câte bătăi de cap îți poate da racordarea la sistemul public de gaz. Cu o centrală termică pe peleți scapi de această problemă. Totul se rezumă la crearea sau improvizarea unei camere tehnice. Vei avea nevoie doar de un coș de fum și poți deja să îți încălzești locuința.

Practic, dacă ai o casă în vârf de munte, o centrală termică pe peleți te poate ajuta să o încălzești, fără să fii dependent de un sistem public de combustibil.

  1. Peleții nu au nevoie de un proces de pregătire în prealabil

Dacă ai achiziționat lemne de foc până acum, știi prea bine că acestea au nevoie de un timp de uscare. Este vorba în medie despre 6 luni. În cazul peleților, lucrurile nu stau deloc așa. Ei vin gata uscați, ceea ce îți permite să îi utilizezi imediat.

Acesta este doar unul dintre exemplele pentru care peleții sunt un combustibil mult mai apreciat, în comparație cu lemnele de foc.

Cât despre preț, există pe piața actuală o mulțime de oferte. Te poți bucura chiar și de transport gratuit dacă vei cumpăra o anumită cantitate de peleți, cu livrare oriunde în țară. Totul depinde de la cine cumperi și cum îți negociezi prețul.

Atenție însă! Peleții au nevoie de un spațiu special de depozitare, ei trebuie să fie feriți de umiditate pe cât mai mult posibil pentru a nu își pierde din proprietățile termice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *