Iata care sunt cei mai celebri catei in domeniul stiintei, cele mai emblematice figuri canine, care i-au ajutat pe oamenii de stiinta sa faca descoperiri importante, de la descoperiri arheologice la remedii pentru boli.
Pe langa faptul ca sunt insotitori fideli ai oamenilor de stiinta, cainii au participat la descoperiri si inovatii stiintifice de-a lungul secolelor. Implicarea cainilor in unele forme de stiinta ramane o dilema etica. Aceasta deoarece cainii sunt fiinte inteligente, emotionale, dar oamenii de stiinta inca ii folosesc in cercetarea biomedicala si a bolilor si in studiile de toxicitate farmaceutica din multe motive, inclusiv pentru ca fiziologia cainilor este mai apropiata de a noastra decat de fiziologia sobolanilor.
Cainii care lucreaza astazi in stiinta identifica speciile invazive, ajuta la conservarea faunei salbatice si chiar ajuta la detectarea (adulmecarea) semnelor timpurii ale bolii COVID-19. Pe masura ce numarul de sarcini a cainilor in stiintei continua sa creasca, merita sa ne amintim contributiile cheie ale canilor in acest domeniu de-a lungul timpului.
Catei celebri in domeniul stiintei
1. Robot
Pesterile de la Lascaux din sud-vestul Frantei sunt renumite pentru ca contin peste 60 de picturi murale, dintre cele mai detaliate si bine conservate exemple de arta preistorica din lume.
Insa daca nu ar fi fost cainele Robot care a descoperit aceste pesteri in 1940, poate ca am fi aflat despre acestea mult mai tarziu.
Marcel Ravidat, la acea vreme ucenic mecanic de 18 ani, se plimba cu cainele sau Robot de-a lungul raului, langa casa sa din orasul rural Montignac, Franta, cand cainele sau a alunecat intr-o gaura. Cand Ravidat a urmarit latratul infundat al lui Robot, a recuperat mai mult decat doar cainele – Robot il condusese la una dintre cele mai mari descoperiri arheologice ale secolului al XX-lea – picturile rupestre de la Lascaux.
2. Laika
Un caine vagabond salvat de pe strazile Moscovei, Laika, a devenit primul caine care a orbitat Pamantul, in 1957. Intre 1951 si 1952, sovieticii au inceput sa trimita perechi de caini in spatiu, incepand cu Dezik si Tsygan. In total, 9 caini au fost trimisi in aceste misiuni timpurii, inregistrandu-se 4 decese.
Pana la lansarea Sputnik 2 cu Laika la bord, astrofizicienii si-au dat seama cum sa-l aduca pe astronautul canin pe orbita Pamantului dar nu si cum sa il aduca inapoi din spatiu. Odata ajunsa pe orbita, Laika a supravietuit. A orbitat putin mai mult de o ora si jumatate inainte de a muri, cand temperaturile din interiorul navei au crescut prea mult. Daca nu s-ar fi spart scutul termic al capsulei, Laika ar fi murit la reintrare in atmosfera.
In timp ce unii au protestat impotriva deciziei de a o trimite pe Laika pe orbita stiind ca va muri, altii au aparat progresele facute, aratand ca animalele pot trai in spatiu.
3. Strelka si Belka
In august 1960, Uniunea Sovietica a lansat capsula Sputnik 5 in spatiu. Alaturi de soareci, sobolani si un iepure, doi caini au devenit primele creaturi vii care au intrat pe orbita si s-au intors in siguranta pe Pamant.
Aceste misiuni si alti astronauti animale au deschis calea pentru zborurile spatiale cu echipaj. La mai putin de un an de la calatoria de succes a lui Strelka si Belka, sovieticii trimit primul om in spatiu, pe Iuri Gagarin. Perechea de cani a continuat sa traiasca, avand chiar si descendenti.
4. Marjorie
Inainte de mijlocul anilor 1920, un diagnostic de diabet era considerat o condamnare la moarte. In 1921, insa, cercetatorul canadian Frederick Banting si studentul la medicina Charles Best au descoperit insulina, care a salvat milioane de vieti umane.
Descoperirea nu ar fi fost posibila fara sacrificiul mai multor caini carora li s-a indepartat pancreasul, provocand in esenta diabetul clinic. Animalele au fost apoi tratate de Banting si Best cu extracte pancreatice. Marjorie a fost cel mai de succes pacient, care a supravietuit mai mult de doua luni cu injectii zilnice.
5. Togo si Balto
In 1925, difteria, o boala respiratorie transmisa prin aer, a afectat indepartatul oras minier din Alaska, Nome. Deoarece nu era disponibil niciun vaccin la momentul respectiv a fost folosit un ser „antitoxina” pentru a salva locuitorii orasului de la moarte sigura. Insa aducerea acestui ser in Nome a fost o provocare. Cel mai apropiat stoc era in Anchorage iar trenurile nu puteau sa il aduca decat la aproximativ 700 de mile de Nome.
Peste 100 de caini Husky siberieni au fost recrutati pentru a transporta serul, printre care Togo si Balto. Togo a alergat dublu fata de orice caine din stafeta (91 mile) si prin cele mai periculoase regiuni, in timp ce Balto a terminat ultima portiune de 55 de mile, livrand serul in siguranta familiilor din Nome. Cainii au reusit sa aduca serul salvator in oras in 5 zile, fata de 25 zile cat ar fi durat in mod normal.
Balto a trait 14 ani, iar Togo 16 ani. Corpurile imbalsamate ale celor doi caini se gasesc la Muzeul de Istorie Naturala din Cleveland si respectiv, la Muzeul de Istorie Naturala din Wasilla, Alaska. Exista si unele ecranizari dupa aceasta poveste adevarata.
6. Trouve
Terrier-ul lui Alexander Graham Bell l-a ajutat pe inventator cu munca sa timpurie. Tatal lui Bell, care a lucrat cu pacienti surzi, si-a incurajat fiul sa dezvolte o „masina de vorbit” – sfat pe care Bell l-a pus in aplicare manipuland latratul cainelui sau pentru a suna ca o voce umana.
Tanarul Alexander Bell a experiementat cu cainele sau Trouve, cainele deprinzand tehnica de a marai continuu. In timp ce cainele isi exersa talentele vocale, Bell ii deschidea gura si ii aranja limba si buzele pentru o obtine anumite sunete. Cei doi s-au perfectionat in asemenea masura, incat admiratorii ocazionali erau convinsi ca au vazut un caine vorbitor, care putea rosti propozitia: „How are you, grandma?” Ulterior, Alexander Bell a devenit expert in vorbire si auz, devenind apoi faimos pentru inventarea telefonului.
Pe E-vet.ro puteti afla multe alte lucruri interesante despre animalele dvs. de companie.
7. Chaser
In studierea evolutiei creierului uman, multi cercetatori au luat in considerare capacitatea unica a oamenilor de a folosi sistemul complex al limbajului atunci cand cautau indici ai originile noastre insa cu cat studiem mai mult cainii, cu atat realizam mai mult ca si ei ne pot da cateva indici.
John Pilley si Alliston Reid, cercetatori de la Colegiul Wofford din Carolina de Sud, au vrut sa stie cat de mare ar putea fi vocabularul unui caine, cu un antrenament extins. Astfel, Chaser Border Collie, a fost invatat in 3 ani sa identifice 1.022 de substantive proprii, avand cea mai mare memorie de cuvinte testata a oricarui animal non-uman. Autorii au recunoscut ca si-a amintit numele fiecareia dintre cele 1022 de jucarii ale ei mai bine decat puteau ei.
Al doilea experiment a demonstrat ca Chaser intelege cu adevarat ca acestea sunt nume si nu comenzi pentru a prelua obiectul. Pentru a testa acest lucru, autorii au combinat aleatoriu substantive cu comenzi pentru a vedea daca Chaser va produce comportamentul corect fata de obiectul corect in fiecare incercare. Cainele a inteles ca numele se refera la anumite obiecte, independent de actiunea solicitata care implica acel obiect.
Intelegerea limbajului si a conceptelor comportamentale ale cainelui a oferit o perspectiva asupra procesului de invatare a limbajului, memoria pe termen lung si abilitatile cognitive ale animalelor.
Aceasta a fost lista noastra cu catei celebri in domeniul stiintei. Desigur, lista ramane deschisa, intrucat stiinta evolueaza in permanenta.