Vitamina C este un nutrient esențial vieții, solubil în apă, implicat în producția de glucocorticosteroizi și de anumiți neurotransmițători (substanțe care permit transmisia influxului nervos), în metabolismul glucozei, al colagenului, al acidului folic și al anumitor aminoacizi, în neutralizarea radicalilor liberi și a nitrozaminelor, în reacții imunologice, care facilitează absorbția fierului la nivelul tubului digestiv.
Vitamina C nu poate fi sintetizată de către organismul uman și nici nu este depozitată în organism, motiv pentru care e nevoie de un aport din exterior, din alimentație sau cu ajutorul suplimentelor, în mod continuu.
Faptul că vitamina C nu se depozitează în organism și este eliminată relativ repede din organismul uman, a condus la apariția unor formulări speciale pentru integrarea vitaminei C în sisteme lipozomale, pentru a crește perioada în care vitamina C se află în organism, crescându-i astfel și efectele.
Lipozomii fac parte din clasa veziculelor sferice cu un diametru cuprins între 20 nm pana la peste 100 nm. Aceste vezicule sunt formate din mai multe straturi care au rolul de a separa doua medii: un mediu intravezicular (ce permite încapsularea substanțelor hidrofile) si un mediu extern (ce permite încapsularea substanțelor lipofile).
Efectul lipozomilor este legat de capacitatea de a controla cu exactitate concentrația de substanță activă care atinge locul de acțiune într-o perioadă de timp dată. Atingerea locului țintă din organism presupune ca lipozomii să-și mențină integritatea structurala și să conțină cantitatea inițială de substanță activă încorporată ce urmează a fi eliberată la ținta vizată.
Avantajele tehnologiei lipozomale includ:
- biodisponibilitate crescută și absorbție la nivel celular mărită;
- indice terapeutic îmbunătățit;
- toxicitate scăzută;
- absorbție intestinală accelerată;
- stabilitate crescută a nutrientului;
- protecția intestinului față de agenții potențial iritanți;
Creșterea absorbției vitaminei C prin tehnologia lipozomală este extrem de importantă datorită rolurilor multiple pe care vitamina C le are în organism. Acidul ascorbic se întâlnește în majoritatea ţesuturilor şi organelor, dar mai ales în creier, leucocite, glande endocrine, în hepatocite. De asemenea, are rol important în formarea colagenului, vindecarea plăgilor, susținerea imunității și a sistemul osos, formarea hormonilor și aminoacizilor, absorbția fierului, și protecția organismului față de radicalii liberi.