Ce presupune investigatia de osteodensitometrie?
Osteodensitometria reprezinta o investigatie imagistica performanta ce utilizeaza raze X pentru determinarea densitatii minerale osoase si a rezistentei oaselor. Aceasta metida poate evalua intregul sistem osos sau doar zonele cele mai predispuse fracturilor osteoporotice, precum gatul femural, antebratul si coloana vertebrala.
Tehnica de osteodensitometrie presupune o expunere minima la radiatii, examinarea durand 5-7 minute. De asemenea, este un proces non-invaziv, lipsit de durere si care nu necesita injectii. Pacientul poate manca normal in ziua examinarii, dar in cazul in care i s-a administrat anterior o substanta de contrast pentru un alt tip de investigatie imagistica (urografie, rezonanta magnetica nucleara, tomografie computerizata), este indicata asteptarea a cel putin 3 saptamani inainte de analiza de osteodensitometrie.
De ce este importanta o investigatie efectuata la timp?
Aceasta tehnica radiologica reprezinta cea mai precisa metoda de masurare a densitatii osoase, folosind in acelasi timp si cele mai mici niveluri de radiatii. Ea ajuta foarte mult la determinarea rezistentei oaselor, inclusiv la depistarea timpurie a bolilor ce presupun pierderea masei osoase, precum osteoporoza si osteopenie.
In mod normal, odata cu varsta se pierde treptat un procent din masa osoasa, fiind un proces natural in imbatranire. Cu toate acestea, pierderile de masa osoasa patologice, precum osteoporoza, sunt foarte periculoase, cu atat mai mult prin faptul ca acestea sunt silentioase.
Osteoporoza este o boala ce scade densitatea osoasa pana in punctul in care oasele devin fragile, poroase si predispuse la rupere. In plus, nu prezinta niciun simptom evident inainte de aparitia fracturilor. Din acest motiv, diagnosticul timpuriu este posibil numai osteodensitometrie si consulturi medicale periodice.
Beneficiile investigatiei de osteodensitometrie
Clinica RomGerMed din Bucuresti dispune de un aparat de osteodensitometrie modern si ultraperformant, care permite o viteza mare de scanare, calitate foarte buna a imaginii (prin fidelitate si rezolutie), precizie si acuratete. De asemenea, dimensiunile mesei de scanare permit examinarea pacientilor cu greutati de pana la 160 kg. Analiza se realizeaza cu doze de iradiere foarte scazute, putand fi realizata pentru diferite regiuni ale corpului, precum coloana vertebrala, antebratul, soldul si asa mai departe.