Singurul mod de a diagnostica in mod corect o alergie este printr-un consult alergologic. Numai medicul alergolog poate identifica cauza exacta ce v-a provocat o reactie alergica si, de asemenea, sa conceapa cel mai potrivit plan de tratament pentru dumneavoastra.
Ce sunt alergiile?
Acestea reprezinta reactii de hipersensibilitate ale sistemului imunitar. Un organism sanatatos tolereaza substantele inofensive din mediu si se apara impotriva celor daunatoare. In cazul persoanelor alergice, sistemul imunitar percepe in mod eronat anumite substante nedaunatoare ca fiind potential daunatoare. La patrunderea chiar a unei cantitati mici in organism, sistemul imunitar declanseaza un raspuns imun exagerat, care provoaca simptomele specifice acestei afectiuni.
Fiind o problema ce afecteaza un numar mare de oameni, un consult alergologic periodic este esential
Care sunt cele mai comune substante la care putem dezvolta alergii?
Cele mai frecvente cauze ale reactiilor de hipersensibilitate sunt urmatoarele:
- Acarienii din praf;
- Polenul;
- Mucegaiul;
- Par de animale;
- Lapte de vaca;
- Oua;
- Soia;
- Arahide;
- Medicamente;
- Venin de insecte sau animale.
Ce simptome sugereaza ca trebuie sa va programati la un consult alergologic?
Cele mai frecvente reactii alergice, cele respiratorii, se manifesta prin:
- Stranuturi repetate;
- Nas infundat;
- Mancarime nazala;
- Rinoree apoasa.
In cazul in care alergia este de tip alimentar, aceasta poate avea manifestari mai grave, precum greata, varsaturi, diaree si urticarii.
Daca prezentati simptomele de mai sus si suspectati ca ar putea fi din cauze alergice, programati-va aici cat mai curand la un consult alergologic.
Cand este recomandat un consult alergologic?
Este importat sa va prezentati la un consult alergologic nu doar cand prezentati simptomatologie specifica, ci si pentru realizarea unor controale de rutina periodice. Printr-un consult alergologic, medicul specialist isi poate da seama daca suferiti de alergii nedescoperite si va poate ajuta la tinerea in control a unor probleme existente.
In cadrul consultului alergologic veti fi suspus mai multor investigatii, precum un test cutanat (ce presupune plasarea unei cantitati mici de alergen suspectat la nivelul pielii) sau un test subcutanat (prin injectarea sub piele a unei cantitati infime de alergen suspectat).
La final, medicul va poate concepe un plan de tratament sau va poate sugera un regim alimentar, medicamentos sau alte schimbari in stilul de viata.