Nu numai ca sunt decorative, dar joaca un rol fundamental pentru dezvoltarea sanatoasa a plantei. Detaliile despre materialul, dimensiunea si adancimea pe care le alegi sunt importante, dar la fel de importante sunt si florile, pentru ca poti alege intre flori artificiale si flori naturale.
Ghivecele joaca un rol important in cultivarea si ingrijirea plantelor. De aceea, este esential sa alegeti o oala potrivita, pentru cresterea optima a aceluiasi.
Dincolo de aspectul decorativ, ele joaca un rol important in dezvoltarea sanatoasa atat a radacinii, cat si a frunzisului; ca si in cazul substratului sau al frecventei de irigare, ales.
Vom detalia tipurile de ghivece care sunt pe piata si ce aspecte sa cautam atunci cand il alegem pe cel potrivit.
Materiale
Materialul din care se face o anumita oala poate afecta buna dezvoltare a unei plante si o poate face sa creasca fara probleme sau sa sufere de ea.
Ghivecele din plastic sunt cele mai utilizate in lumea gradinaritului datorita pretului lor. Acest tip de ghivece sunt ideale pentru acele plante care au nevoie de udare constanta si trebuie sa aiba substratul umed.
In cazul in care planta are nevoie de multe ore de soare, este recomandabil sa evitati un material precum plasticul, deoarece caldura poate deteriora radacinile plantei. Cumpara ghivece de flori rezistente, astfel incat plantele tale sa nu aiba de suferit.
Pentru acest din urma caz, va recomandam sa optati pentru vase de lut. Acest tip de material determina indepartarea apei in curand, astfel incat este perfecta pentru acele plante care au nevoie de o absorbtie rapida a apei mentionate mai sus.
Diferenta fata de cele din plastic este ca cele din noroi sunt mult mai fragile si delicate, astfel incat va trebui sa fii foarte atent cu schimbari drastice de temperatura.
Dimensiuni
In cazul in care planta in cauza poate ajunge la 50 de centimetri inaltime, este recomandabil sa folosesti o oala de aproximativ 30 de centimetri in diametru.
Daca planta atinge contorul in inaltime, trebuie sa optezi pentru o oala de 50 de centimetri.
Si daca atinge doi metri inaltime, ideal este sa ai o oala de 60 de centimetri.
Adancime
La fel de important ca diametrul este adancimea vasului. In cazul in care planta atinge o inaltime considerabila, trebuie sa faceti rost de o oala destul de adanca, astfel incat radacinile sa poata creste fara nicio problema.
In cazul in care ai indoieli cu privire la aceasta, poti merge la un expert in gradinarit care te poate ajuta sa alegi oala potrivita pentru tipul tau.
O indicatie vizuala este de a vedea daca planta insasi scoate substratul vasului, deoarece este mic, este recomandabil sa-l schimbi pentru unul care este mult mai profund.
Un ghiveci nu doar ca va sustine planta ta iubita ci de asemenea poate infrumuseta si locul unde este asezat. Alege un ghiveci in functie de ce floare vei pune in el.
Daca ai flori multicolore, alege un ghiveci simplu, intr-o ingura culoare, daca ai flori intr – singura nuanta, poti alege un ghiveci colorat multiplu, cu diverse forme pe el. Costul unui ghiveci difera in functie de material dar si de dimensiunea acestuia; alege ceea ce iti place dar tine cont si de nevoia florii pe care o va sustine acesta.
Alege ghivecele de asa natura incat sa le poti integra cu usurinta in interiorul casei tale. In felul acesta nu vei avea nicio surpriza neplacuta cu ghivecele de flori utilizate. De asemenea, recomandarea noastra este sa alegi acele ghivece de flori care pot sa completeze interiorul si sa il faca sa arate rafinat si interesant.