Ce trebuie sa stii despre vinul Chardonnay

In 2022 soiul de struguri Chardonnay este al cincilea cel mai plantat in toata lumea. Acesta provine din regiunea Burgundia din Franta si se bucura de conditiile ideale inclusiv in Romania. Da viata unor vinuri de inalta calitate, apreciate mai ales in randul criticilor, dar si al celor care nu sunt mari cunoscatori. Cine este in cautarea unui vin Chardonnay pe care sa il consume in diferite contexte se poate orienta catre Crama Budureasca.

Un bun exemplu in acest sens este Chardonnay din gama Budureasca Premium. Daca la capitolul vinurilor rosii Cabernet Sauvignon reprezinta regele incontestabil, in cazul celor celor albe, Chardonnay reprezinta echivalentul alb. Soiul de struguri nu este pretentios si duce la obtinerea unor vinuri echilibrate, de corpolenta medie si cu o aciditate numai buna. Strugurii se adapteaza cu usurinta la mai multe medii, iar in viile Budureasca se bucura de toata atentia de care au nevoie. Cu o aciditate proaspata, o mineralitate placuta si nenumarate arome precum cele de mar, piersica, ananas sau papaya, vinurile sunt o adevarata placere la fiecare pahar. In cazul invechirii vor dobandi accente suplimentare.

Pentru obtinerea vinului Chardonnay din gama Budureasca Premium strugurii se culeg manual atunci cand ajung la maturitate deplina, cand sunt aurii, translucizi. Mai mult, strugurii provin de pe parcele diferite, fiecare dintre acestea avand propriul microclimat specific care se revarsa mai apoi in calitatea vinului. Ulterior, strugurii se preseaza cu atentie in vederea obtinerii celui mai bun must. Mai apoi, jumatate din vin se fermenteaza in butoaie de stejar romanesc si american pentru ca aromele obtinute sa fie mai intense. In urma unui proces oenologic complex se obtine acest rezultat de inalta calitate si ne incanta cu o licoare galben pai, avand arome puternice de ananas, banane si note de cuisoare si stejar. Gustul se simte cremos, amintindu-ne de piersicile coapte. Stejarul in care a avut loc fermentarea si maturarea pentru o perioada de cinci luni a dat vinului finalul prelung si matasos pentru care este atat de apreciat. Chardonnay din gama Budureasca Premium este un vin care se dovedeste a fi ideal langa preparatele de peste, fructe de mare, paste, risotto, branzeturi sau salate. Pentru ca acest vin sa isi etaleze toate calitatile se recomanda consumul sau la o temperatura intre 12 si 14 grade.

Strugurii de Chardonnay se imbina de minune cu alte soiuri si impreuna pot da viata unor vinuri grozave. Un bun exemplu in acest sens este Fumé din gama Budureasca Clasic. Acesta este foarte bine echilibrat si a prins viata din amestecul perfect a patru soiuri de struguri: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Feteasca Regala si Pinot Gris. Incanta prin culoarea sa galben pai, fiind complementata de aromele de pepene galben copt si note fine de stejar. Gustul de gutuie coapta si notele de stejar dezvaluie un final lung, foarte incantator.

Procedeul de obtinere al acestui vin este unul cat se poate de complex pentru ca nu este deloc simpla gasirea echilibrului perfect intre aceste soiuri. Fiecare soi este presat individual, iar mustul se separa in tancuri pentru limpezire, urmand ca mai apoi musturile, cu exceptia Chardonnay-ului se fermenteaza in lemn de stejar. Acest proces are loc pentru o perioada de pana la trei saptamani la temperaturi controlate intre 13 si 15 grade. Este ideal ca vinul sa fie servit la temperatura recomandata de circa 10 – 12 grade pentru a-si etala toate calitatile. Oricine poate alege un vin Chardonnay de pe budureasca.ro, locul in care fiecare persoana are sansa de a-si gasi noul preferat, gama disponibila fiind suficient de variata incat sa acopere dorintele tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *