Cum să aveți grijă de grădină în timpul unui val de căldură?

Când temperaturile încep să crească amenințător, plantele din grădinile noastre au de suferit. Vremea fierbinte, soarele puternic, absența umbrei și lipsa apei pot duce la îngălbenirea frunzelor, la uscarea gazonului, la căderea petalelor și la arderea bobocilor de floare. Prima opțiune de salvare la care ne gândim cu toții este să udăm din abundență, însă dacă suntem prea generoși cu apa, s-ar putea să facem mai mult rău decât bine.

Iată ce puteți face pentru a vă proteja plantele împotriva unui val de căldură și pentru a vă bucura de o grădină verde și superbă în ciuda temperaturilor ridicate:

Nu țineți ghivecele în plin soare

Cele mai frumoase idei de grădină includ ghivece mari, pline cu flori superbe, colorate și parfumate. Astfel de ghivece ar deveni piesa de spectacol a curților și grădinilor noastre. Totuși, ghivecele cu plante sunt foarte vulnerabile la vremea caldă. Dacă ați plant flori, arbori decorativi sau bulbi în ghivece, atunci mutați ghivecele într-un loc cu umbră până când va trece valul de căldură. Soarele poate deteriora frunzele și le poate pârjoli. Chiar și plantele rezistente la secetă prezintă frunze galbene sau maro în timpul unui val de căldură. Dacă aveți plante în pământ despre care știți că sunt foarte pretențioase la căldură, puteți folosi o umbrelă pentru a le oferi protecție împotriva soarelui. De exemplu, dacă tocmai ați plantat un pui de arțar ale cărui frunze sunt foarte delicate, adăpostiți-l sub o umbrelă până la trecerea valului de căldură.

Nu tundeți gazonul în timpul unui val de căldură

Pentru a ne bucura de grădini aspectuoase și sănătoase, este necesar să tundem cu regularitate gazonul. În magazinul Lencoplant veți găsi mai multe opțiuni de mașini de tuns gazonul pentru a efectua această sarcină într-un timp cât mai scurt. Totuși, nu vă folosiți mașina de tuns iarba în timpul unui val de căldură. Poate că gazonul va începe să arate inestetic, dar în general, valurile de căldură nu durează la nesfârșit. Un val de căldură pe termen mediu poate pune foarte mult stres asupra gazonului și îl poate îngălbeni, dar se va recupera în timp. Dar dacă gazonul devine ca un pai, înseamnă că nu a rezistat. Recomandarea specialiștilor este să nu aplicați îngrășământ și să nu tundeți gazonul în timpul unui val de căldură.

Dacă veți aplica îngrășământ, gazonul va căuta apa și resurse suplimentare pentru a se strădui să crească. Dacă valul de căldură este acompaniat și de secetă, gazonul nu va avea apa de care are nevoie pentru ca nutrienții din îngrășământ să îi hrănească rădăcinile. Prin urmare, îngrășământul mai tare îi va arde rădăcinile, deci nu este deloc recomandat utilizarea niciunui fertilizant în timpul valurilor de căldură. Pe de altă parte, nu este recomandat să tundeți gazonul deoarece îl stresați și mai tare. Dacă știți că se apropie un val de căldură, tundeți gazonul înainte ca temperaturile să crească și lăsați o parte din iarba tunsă pe gazon pentru a oferi puțină protecție împotriva soarelui puternic.

Nu plantați flori și arbuști noi

Atunci când grădinile noastre arată puțin uscate și obosite, mulți dintre noi suntem tentați să astupăm golurile cu câteva plante noi luxuriante, dar nu este recomandat să facem acest lucru. Săpatul solului în timpul căldurii intense poate provoca o pierdere de apă și creșterea temperaturii solului, ceea ce poate duce la o plantare nereușită. În schimb, plantele ar trebui puse în sol în perioadele mai răcoroase și, dacă este posibil, să le plantăm în zone cu umbră. Nu este recomandată nici tunderea plantelor existente în perioadele de căldură extremă. Tăierea plantelor le va semnala să crească, ceea ce folosește energie vitală și apă, așa că așteptați până când canicula va trece pentru a toaleta plantele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *