Cosul de fum – cum il alegem ?

Cosul de fum este un element esential al fiecarei locuinte, dintre toate componentele locuintei noastre poate cel care necesita cea mai mare atentie avand in vedere contactul zilnic cu temperaturile ridicate si fumul.

Care sunt cele mai comune tipuri de cos fum

Alegerea cosului de fum trebuie facuta intotdeauna in functie de tipul cazanului pe care urmeaza sa-l instalam: conglomeratul de beton, inoxul si plasticul sunt cele trei materiale folosite in prezent pentru realizarea conductelor pe deplin conforme cu reglementarile in vigoare. Pentru a functiona corect, un cos trebuie sa aiba doua caracteristici fundamentale: izolatie corecta fata de imprejurimile sale si tiraj excelent. Acesta din urma este declansat atunci cand exista o diferenta de presiune a aerului intre gura cosului de fum si orificiul de evacuare superior. Diferenta inseamna ca vaporii sunt aspirati in teava si expulzati in sus. Tirajul eficient este conditionat de doi factori: diferenta de temperatura si lungimea butoiului. Cu cat fumul este mai fierbinte si teava este mai lunga, cu atat tirajul este mai mare. Daca este posibil, este important ca traseul tijei sa fie cat mai liniar, fara colturi si proeminente sau mai rau, intins pe orizontala. In acest caz, este necesar sa instalati dispozitive speciale care declanseaza asa-numita tiraj fortat. 

Care sunt materialele folosite pentru cosul de fum? 

Atat in casele de zidarie, cat si in casele prefabricate din lemn, este bine sa facem distinctia intre un cos de exterior si un cos realizat in interiorul peretilor. In primul caz se folosesc in general elemente prefabricate din conglomerat special de ciment si izolatii interioare din vata de roca. Sectiunea este de obicei patrata si este alcatuita dintr-o conducta cu pereti dubli si contra-butoaie. Alternativa, din nou pentru cosurile exterioare, este cosul de fum din otel inoxidabil cu pereti dubli: si aici izolatia este de obicei realizata din vata de roca. Este cel mai bun material din punct de vedere al rezistentei mecanice, durabilitatii la temperaturi ridicate (rezista pana la 750 °) si rezistentei la degradare din cauza depunerilor de condens.

In cazul in care cosul de fum urmeaza sa fie montat pe perete, este posibil sa se utilizeze esential doua tipuri de material, evident in functie de tipurile de cazan instalat. Cazanele in condensare, avand in vedere temperatura scazuta a gazelor de evacuare, pot fi cuplate la conducte din material plastic, in timp ce in cazul cazanelor pe ulei, peleti sau alte cazane este necesara instalarea unei conducte din otel inoxidabil cu pereti dubli.

Cum sa fii la curent cu problema fumului? 

Vrei sa afli toate noutatile despre cele mai inovatoare produse si companii din sectorul gazelor de fum? Veti gasi o serie bogata de perspective, profile de companie si fise de produse referitoare la cosuri si sobe special concepute pentru instalarea in case de lemn si multe altele.

Cosurile traditionale pot fi din zidarie, caramida, piatra sau beton. In special populare in cladirile vechi, acestea au, in general, o sectiune patrata sau dreptunghiulara. 

Pentru acest tip de tevi de fum este necesar sa folositi o perie din material dur, precum otel sau otel inoxidabil.  Cosurile moderne, realizate cu tevi metalice, sunt mai eficiente si mai sigure. Acestea sunt conducte, in general ovale sau rotunde, din otel inoxidabil. Aceste conducte trebuie curatate cu perii flexibile din plastic moale sau nailon si intretinerea lor este mai usoara.

Scopul nu este de a zgaria conducta sau chiar de a-i compromite etansarea. Chiar si tuburile pentru sobe, numite tuburi aluminizate sau din otel inoxidabil, trebuie curatate cu o perie moale din nailon.

Dupa determinarea materialului de fum, iata diferitele criterii de luat in considerare: 

-sectiunea cosului de fum determina forma periei de utilizat. Exista rotunde, ovale, patrate si dreptunghiulare;

-diametrul cosului de fum il determina pe cel al periei de utilizat. Cele mai frecvente diametre sunt 80 mm, 125 mm, 150 mm, 200 mm si 250 mm. Daca nu sunteti sigur, alegeti un diametru putin mai mare si decupati peria folosind un taietor de sarma;

-lungimea cosului de fum determina numarul de tije care trebuie utilizate. Adaugati doi metri in plus pentru a manipula cu usurinta peria. 

Diametrul cosului de fum depinde de o multitudine de factori, care interactioneaza prin intermediul unei formule foarte complexe. La randul lor, valorile parametrilor depind de modelul si tipul de sistem (printre altele), prin urmare, este posibil sa se identifice diferentele intre sistemele in sine, cu aceeasi capacitate de incalzire.

Soba cu lemne. Capacitatea de incalzire este buna, fumurile sunt abundente. Diametrul cosului de fum, comparativ cu alternativele, este la un nivel mediu sau mediu-inalt.

Soba cu peleti. Capacitatea de incalzire este si mai buna, fumurile nu sunt prea abundente. Tot in acest caz, diametrul cosului de fum este pozitionat la un nivel mediu, mediu-inalt.

Semineu pe lemne. Capacitatea de incalzire este medie, cantitatea de fum foarte abundenta. Diametrul cosului de fum este de obicei mare. 

Cazan in condensare. Eficienta este buna, fumurile nu sunt foarte abundente. Diametrul, comparativ cu alternativele, este redus.

Cuptor cu lemne. Acest element este oarecum un caz in sine, in sensul ca nu poate fi comparat cu sobele si seminee. Diametrul cosului de fum este asadar foarte mare.

Hota de bucatarie. La determinarea dimensiunii hotei este necesar sa se tina cont de faptul ca hota trebuie sa iasa din grupul de gatit cu cel putin 15-20 cm. pe fiecare parte. 

Evident, acestea sunt indicii generale. Dupa cum s-a specificat deja, multe elemente trebuie luate in considerare. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca, pe piata, solutiile sunt de obicei standardizate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *