Organizarea cât mai eficientă atât a orelor de lucru, cât și orelor de petrecere a timpului cu familia sau de relaxarea este, în cazul celor mai multor persoane, singura soluție pentru echilibru, oricare ar fi vremurile prin care trecem. Cum în ultimii ani cu toții am fost luați prin surprindere de evenimente pe care nu le mai credeam posibile în secolul nostru și la gradul de civilizație la care am ajuns, reconfigurarea lucrurilor și deprinderea unor noi reguli de managementul timpului pe timp de criză, pot fi utile tuturor.
Care sunt elementele pe care trebuie să le iei în calcul pentru managementul timpului pe vremuri de criză?
Evoluția omenirii cunoaște o anumită ciclicitate și, oricât de prevăzători și cunoscători în materie de istorie și economie am fi, crizele apar mereu. Iar acest fapt reprezintă un dat cu care trebuie să învățăm să trăim.
Cum în ultimii 3-4 ani, ne-am confruntat atât cu o criză sanitară, ce a generat o criză economică și, anul acesta, un război absurd, greu de imaginat a generat o criză energetică, ce a afectat puternic toate economiile, nu ar strica nimănui să cunoască unele detalii despre cum să-ți managerieze mai bine timpul în vremuri de criză.
Elementele care intră de data aceasta în calcul, pot fi următoarele:
- Adaptarea și reorganizarea timpului pentru a face față cât mai multor provocări
Orice situație nouă, cum ar fi nevoia de a lucra de acasă, nevoia de a lucra mai mult pentru a acoperi cheltuielile ș.a. implică o reorganizare a timpului și o recalculare a priorităților.
- Timpul pe vremuri de criză înseamnă adesea mai mulți bani
Plecând de la premisa ca timpul înseamnă bani, în vremuri de criză trebui să reînveți să folosești timpu și mai eficient pentru a câștiga mai mult, a compensa inflația, a face mai multe economii pentru cazul în care o criză se prelungesc și jobul sau veniturile pot să îți fie afectate brusc etc.
- Mai puțin timp pentru distracții scumpe
Oricât de mult ți-ar plăcea distracțiile scumpe, pe vremuri de criză trebuie să te gândești de două ori dacă merită să faci acel lucru. În cazul în care nu poți renunța, poți face o concesie, întocmind o listă cu alternative, care să fie la fel de plăcute, dar mai puțin costisitoare.
- Mai multă preocupare pentru folosirea eficientă a timpului
Atunci când vremurile sunt prospere și există creștere economică pentru toți, organizarea cât mai eficientă a programului pare să fie o preocupare doar pentru cei exigenți cu ei înșiși. Însă atunci când există crize economice, directe sau drept consecințe ale altor tipuri de crize, situația determină atât angajații, cât și antreprenorii să fie mult mai chibzuiți cu timpul și organizarea lui. Timpul nu mai poate fi tratat preferențial. Ratarea termenului pentru depunerea unei oferte, răspunsul întârziat la o solicitare de colaborare, o livrare cu probleme, reprezintă nu doar ratarea unei oportunități, ci chiar riscul de periclita stabilitatea unui job sau a unei afaceri.
Dacă vrei să afli mai multe detalii despre ce înseamnă organizarea eficientă a programului la modul general și care sunt principalele elemente pe care să le iei în calcul în vremurile dificile pe care le trăim, alege cursul de managementul timpului, de la EACS, susținut de Cătălina Duțu.