Filmele cult ale marelui ecran intră în casele noastre: Televiziunea FilmMania, operată de AMC Networks, a adus personaje iconice joi, 16 mai, la evenimentul de lansare de la Palatul BNR și sediul Marmorosch

„Cea mai frumoasă clădire din București”, după cum o numea Arhitectul Ion Mincu, Palatul Vechi al Băncii Naționale a României a fost gazda primei părți a evenimentului de lansare a postului TV FilmMania, ce se poate urmări deja pe micile noastre ecrane. Reprezentanți AMC Networks, jurnaliști, bloggeri și parteneri ai nou-lansatei televiziuni s-au simțit ca în filmele clasice ale postului, având rara ocazie de a pune mâna (la propriu) pe un lingou de aur, de a vedea deschise zeci de seifuri pline cu monede și chiar de a pătrunde, dincolo de o ușă armată, în interiorul unui seif.

Turului ghidat din Muzeul BNR i-a urmat o petrecere în exclusivistul sediu al Hotelului Marmorosch, fostă bancă comercială și reper nu doar financiar, ci și în cultura populară a capitalei. Pe un ecran mare a fost proiectată o scenă din The Good, the Bad and the Ugly (1966), unul dintre filmele postului, scenă dublată de Irina Margareta Nistor.

Un chipeș pistolar a replicat din personajele western ale lui Clint Eastwood, Zorro s-a adresat invitaților în limba lui Alain Delon, Leeloo din „Al cincilea element” și-a arătat legitimația spunând „Leeloo Dallas multipass”, Fantomas i-a fixat cu privirea pe invitați, iar Karate Kid a făcut câteva demonstrații de artă marțială. Toate aceste personaje pot fi văzute în filmele din grila FilmMania. Ulterior, invitații au fost provocați să participe și la o „vânătoare de comori”, în interiorul „The Vault” – seiful original din sediul fostei bănci „Marmorosch Blank”, acum transformat într-un bar șic în care s-au păstrat cutiile de valori unde odinioară se țineau comori naționale și chiar documente de stat strict confidențiale.

Din partea Companiei AMC Networks, care deține în România și posturile Film Café şi AMC, a vorbit invitaților doamna Katalin Radóczy, Programming VP (The Vice President of Programming). „Cred că avem nevoie – cu toții – să ne conectăm, prin emoții, prin povești… Povești care ne aduc înapoi amintiri. Vă mai amintiți cu cine ați văzut un anumit film? Sau anumite momente emblematice din filme? Anumite replici celebre încă vă răsună în urechi… Sunt convinsă că toți vă amintiți de aceste filme grozave pe care le vom arăta pe FilmMania”, a spus Radóczy în discursul ei, făcându-ne să ne gândim la faptul că producțiile clasice de pe Film Mania vor funcționa asemenea unei madlene proustiene – vor declanșa o serie de amintiri frumoase din tinerețea ori copilăria spectatorilor. „Este ca o conexiune emoțională pe care o faci văzând filme clasice. Începi să-ți amintești o mulțime de lucruri din acei ani în care ai văzut filmele cu părinții tăi, cu rudele tale; știți, este important ca oamenii să recunoască acel sentiment: îmi amintesc asta și a fost bine și vreau să mă simt bine. Sunt filme care mă duc înapoi undeva, într-un loc bun. Cred că astăzi, mai mult ca oricând, avem nevoie de acest tip de conexiune”, a concluzionat Radóczy.

Dintre filmele programate în weekend pe canalul FilmMania se pot urmări „Marea hoinăreală”, cu  Louis de Funès (sâmbătă, ora 18:25) și „Pentru câțiva dolari în plus”, cu Clint Eastwood (duminică, 19 mai, ora 12:30).

În grila televiziunii FilmMania se mai regăsesc filme precum „Cei şapte magnifici” (1960), „Cel bun, cel rău, cel urât” (1966), „Terminatorul” (1984), „Al cincilea element” (1997), „Patimile lui Hristos” (2004), „Evadare din New York” (1981), „ Cel care dansează cu lupii” (1990), „Léon” (1994).

FilmMania este disponibil în grilele operatorilor Orange şi Vodafone.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *