Sursa foto: Shutterstock.com
Părerile sunt împărțite când vine vorba de un set de analize pentru copii. În timp ce unii medici pediatri recomandă analizele de sânge și urină începând cu vârsta de un an, alții preferă să cunoască istoricul de familie și apoi să ia o decizie în acest sens. În rândurile următoare, vei descoperi mai multe informații privitoare la situațiile în care copiii au nevoie de analize, ținând cont de părerea specialiștilor în domeniu.
Când se recomandă primele analize de sânge la copii și care sunt părerile experților în pediatrie
- Primele analize pot avea loc la un an de la nașterea copilului
La împlinirea vârstei de un an, copilul poate să beneficieze de primele analize de sânge. Rezultatele pot evidenția cantitatea de fier, hemoglobina, nivelul glicemiei, calciul și diverși alți markeri.
Este important de precizat faptul că nu părinții sunt cei care decid asupra realizării unui set de analize, ci medicul pediatru. Dacă ai întrebări și vrei să afli mai multe despre setul de analize de sânge în funcție de vârsta copilului, poți alege serviciile de pediatrie în Craiova de la Prima Clinic și discuta cu specialiștii de aici.
- Când nu recomandă medicii un set de analize la copii și de ce
Deși primele seturi de analize de rutină sunt recomandate începând cu vârsta de un an, există medici pediatri care nu sunt de acord cu acest lucru, mai ales dacă micuții nu prezintă probleme. O răceală sau gripă se poate vindeca destul de ușor, la fel și bolile copilăriei precum Roseola Infantum.
Există mai mulți pediatri care nu consideră necesară recoltarea de sânge la prunci, în condițiile în care pentru ei este un lucru extrem de inconfortabil. De altfel, copiii care nu prezintă patologii sau un istoric de boli cronice în familie nu ar trebui supuși la „chinurile” recoltării de sânge și urină.
- Tendințe nu tocmai sănătoase în pediatrie
O altă părere contra analizelor la copiii foarte mici se referă la testele alergologice efectuate la cererea părinților. În multe cazuri, astfel de teste nu se justifică și duc la eliminarea anumitor alimente și introducerea unor diete speciale care, în realitate nu ar trebui recomandate. De aceea, este foarte important ca pediatrul să cunoască tot istoricul părinților și să ia o decizie corectă în cazul analizelor pentru copii, inclusiv cele ce țin de gastroenterologie.
- Analizele pentru cei mici ar trebui recomandate în situații precise
Este adevărat că analizele pentru copii ajută în detectarea anumitor probleme, de la o vârstă fragedă. Însă dacă pruncul este perfect sănătos și se confruntă doar cu binecunoscutele boli ale copilăriei, atunci analizele mai pot aștepta până când acesta crește. De altfel, dacă în urma unui examen clinic se descoperă că micuțul nu este tocmai în parametri normali, pediatrul va ști ce fel de analize să recomande pe mai departe.
În concluzie, se poate spune că părerile în ceea ce privește analizele la copiii mici sunt împărțite. În multe cazuri nu este necesar ca aceștia să treacă printr-un calvar cauzat de o grijă părintească exagerată. Așadar, doar medicul pediatru poate cere un set de analize și ar fi bine să o facă fără a ceda la cerințele părinților speriați.