Saint-Gobain România anunță lansarea celei de-a XX-a ediții a Concursului Internațional de Arhitectură pentru Studenți, o competiție bazată pe viziunea asupra clădirilor sustenabile. Obiectivul acestui concurs este acela de a încuraja viitorii constructori și arhitecți să abordeze un mod mai sustenabil de a dezvolta proiecte rezidențiale, cu efecte notabile atât asupra oamenilor, cât și a planetei: un plus de eficiență din punct de vedere energetic, emisii reduse de carbon și mai mult confort pentru cei care le locuiesc.
Cu premii în valoare de peste 11.500 de euro, Concursul de Arhitectură pentru Studenți este una dintre cele mai populare competiții globale de gen, o bună dovadă în acest sens fiind faptul că ediția a XIX-a, ce a avut loc la Helsinki, a adunat studenți și profesori din 224 de universități din 29 de țări.
În concurs se pot înscrie studenți din domeniul arhitecturii, designului, ingineriei construcțiilor sau alte discipline conexe, indiferent de anul de studiu. Proiectele participante la faza națională, având premii în valoare de 4.150 de euro, pot fi înscrise în concurs până pe 15 martie 2025. Studenții pot participa individual sau în echipe formate din maximum trei membri, alături de un profesor coordonator.
Etapa națională a Concursului de Arhitectură pentru Studenți va fi urmată de cea internațională, proiectul clasat pe locul I în România urmând să se califice automat în cursa pentru marele premiu al competiției.
Cum se desfășoară concursul
În fiecare an, Saint-Gobain selectează o regiune dintr-o țară în care există potențialul de a rezolva o provocare reală din punct de vedere social, cultural sau de mediu, folosind un răspuns arhitectural sustenabil.
Astfel, ediția curentă cere participanților să elaboreze propuneri de proiecte pentru revitalizarea zonei Nord-Isère, situată în sud-estul Franței, în apropierea orașului Lyon, a treia metropolă că mărime a Franței. Această regiune, un amestec captivant între industrial și rural, va deveni unul dintre următoarele hub-uri de dezvoltare economică și socială din Franța, datorită inaugurării noii linii feroviare de mare viteză Lyon-Torino. În consecință, participanții sunt invitați să își imagineze un proiect al unei noi zone rezidențiale în apropiere de localitatea Grands Ateliers, dar și soluții pentru modernizarea clădirii unei vechi școli, situată în satul Chimilin, acordând o atenție specială circularității și reutilizării materialelor de construcție.
„Viitorul construcțiilor va fi modelat de următoarea generație de constructori și arhitecți. Tocmai de aceea este foarte important nu doar să îi încurajăm să își formeze reflexul unei abordări sustenabile a viitoarelor lor proiecte, ci și să le oferim soluții concrete și practice care să le permită să implementeze aceste principii în mod eficient și inovator.”, a declarat Ovidiu Păscuțiu, CEO Saint-Gobain România.
Participanții sunt încurajați să descopere soluțiile brandurilor Saint-Gobain a căror utilizare în proiecte poate aduce un plus de punctaj, pe paginile de mai jos:
Saint-Gobain Glass www.saint-gobain-glass.ro/ro
Saint-Gobain Rigips www.rigips.ro
Saint-Gobain Isover www.isover.ro
Saint-Gobain Weber www.weber.ro
Saint-Gobain Ecophon https://www.ecophon.com/en/
Mai multe detalii despre etapa națională, regulament și tema ediției curente, pot fi regăsite aici.
Pentru mai multe informații despre etapa internațională a competiției, accesați link-ul.
Proiectele desemnate câștigătoare la ediția anterioară, la nivel național, pot fi vizualizate aici.
Despre Saint-Gobain
Lider mondial în domeniul soluțiilor ușoare și sustenabile pentru construcții, Saint-Gobain proiectează, produce și distribuie materiale și servicii pentru piețele industriale și de construcții. Soluțiile sale integrate pentru renovarea clădirilor publice și private, pentru construcțiile ușoare și decarbonizarea construcțiilor și a industriei sunt dezvoltate printr-un proces continuu de inovare și oferă durabilitate și performanță. Angajamentul Grupului este ghidat de scopul său, „MAKING THE WORLD A BETTER HOME”.
Vânzări de 47,9 miliarde EUR în 2023 la nivel global
160,000 de angajați care activează în 76 de țări
Angajat să atingă zero emisii nete de carbon până în 2050
În România, Saint-Gobain furnizează produse și soluții din gamele Abrasives, Glass, Saint-Gobain Prime Glass Working, Sekurit, ISOVER, PAM, Rigips, Weber, Duraziv şi Chryso, cumulând aproximativ 2000 de angajați în 14 situri industriale situate în Brăneşti, Călăraşi, Ploieşti, Satu-Mare, Turda, Suceava, Vălenii de Munte, Popești Leordeni şi Ariceştii Rahtivani. Pentru mai multe informații despre Grupul Saint-Gobain în România, vizitați www.saint-gobain.ro.