Multe femei se confruntă cu tulburări hormonale, care se manifestă deseori sub formă de anxietate, depresie sau sindrom premenstrual. Adoptarea unui stil de viață sănătos, care presupune dietă echilibrată, mișcare și odihnă suficientă, poate fi de mare ajutor, dar uneori nu este de ajuns. Atunci este nevoie de suplimente naturale, care contribuie la echilibrarea balanței hormonale, oferind astfel o stare de bine și întărind sistemul imunitar.
Hormonii sunt substanțe secretate de glandele endocrine, care transportă semnale chimice spre celule și organe, influențând astfel funcționarea întregului organism. Printre hormonii care contribuie cel mai mult la sănătatea noastră se numără cortizolul, adrenalina, estrogenul, testosteronul și insulina (care reglează nivelul glicemiei).
Hormonii nu au un rol esențial doar pentru fertilitate și apetit sexual, ci ne influențează inclusiv pofta de mâncare, nivelul de energie, răspunsul la stres, programul de somn, digestia, arderea grăsimilor și funcționarea creierului. Iată de ce chiar și un mic dezechilibru la nivel hormonal poate avea urmări foarte neplăcute asupra stării noastre de sănătate, putând duce la:
- insomnie
- extenuare
- slăbirea memoriei și puterii de concentrare
- depresie, anxietate, nervozitate
- tulburări de alimentație
- pilozitate excesivă de corp și față
- tulburări de apetit sexual
- retenția lichidelor, balonare
- dureri de sâni
- tulburări menstruale
- bufeuri
- infertilitate
- dureri de cap
- aritmii
- hipertensiune arterială.
În acest articol îți prezentăm câteva dintre cele mai eficiente remedii naturiste pentru tulburările hormonale, produse pe care le poți găsi dacă dai click aici.
Vitex Agnus Castus
Vitex agnus-castus, numit și „fructul castității”, este unul dintre cele mai eficiente remedii naturiste pentru femeile care suferă de tulburări hormonale. Suplimentul, care este disponibil de obicei sub formă de capsule, este recomandat în caz de sindrom premenstrual, deoarece ameliorează crampele, schimbările bruște de dispoziție și are un rol important și în stimularea fertilității. Produsul este recomandat inclusiv femeilor mai în vârstă, care suferă din cauză unor schimbări hormonale.
Maca
Rădăcina de Maca (numită și ginseng peruvian) poate fi consumată sub formă de supliment, dar și ca aliment, fiind disponibilă sub formă de făină sau ca atare, gătită sau proaspătă.
Acest remediu este recomandat în special femeilor aflate la menopauză, pentru că ameliorează simptomele neplăcute specifice acestei perioade (transpirații excesive, bufeuri, scăderea densității osoase). Poate fi folosit ca alternativă la terapia de substituție hormonală pe care o urmează unele femei. De asemenea, maca scade tensiunea arterială, ameliorează stările de depresie și anxietate, conferă energie și îmbunătățește fertilitatea.
Magneziu și vitamina B6
Suplimentele naturale care conțin magneziu și vitamina B6 sunt foarte utile pentru reducerea stresului, îmbunătățirea somnului, scăderea tensiunii arteriale și reglarea pulsului. Consumate împreună, magneziul și B6 contribuie la reducerea simptomelor premenstruale, a depresiei și anxietății.
Vitamina C
Vitamina C este un nutrient esențial pentru sistemul imunitar, dar și pentru echilibrul hormonal. Suplimentele naturale cu această vitamină ajută la scăderea nivelului de adrenalină și cortizol, reduc stresul oxidativ și inflamația din organism. Administrată mai mult timp, această vitamină contribuie la reducerea stării de anxietate și la scăderea tensiunii arteriale. Puține femei știu însă că vitamina C este foarte importantă și pentru fertilitate. În plus, dacă este consumată în timpul sarcinii, scade riscul apariției diabetului gestațional.
Acestea sunt cele mai importante remedii naturale care pot fi consumate în cazul unor tulburări hormonale. Totuși, ar fi bine ca înainte să le cumperi, să ceri recomandarea unui medic fitoterapeut și să-ți faci analize hormonale, ca să te asiguri că vei folosi suplimentul care ți se potrivește cel mai bine.