Amenajarea bucătăriei: 7 factori de care să ții cont

Bucătăria reprezintă una dintre cele mai importante încăperi din casă, de aceea trebuie să te ocupi de amenajarea sa în detaliu. Din acest motiv, sunt numeroase aspecte pe care trebuie să le iei în considerare, de la culoarea pereților, până la delimitarea corectă a spațiului sau alegerea mobilierului. Dacă ții cont de toate aceste detalii, vei reuși să obții bucătăria ideală, care să-ți ofere confortul de care ai nevoie. Află care sunt cele mai importante aspecte în amenajarea bucătăriei, din articolul nostru!

Amenajează bucătăria în stilul preferat

Primul lucru la care trebuie să te gândești atunci când amenajezi bucătăria este stilul pe care îl preferi, pentru că de el va depinde selectarea mobilierului, a culorilor sau a electrocasnicelor. Stilul de amenajare variază de la rustic la modern, până la designul nordic, preferat de cele mai multe persoane, deoarece este luminos și plăcut din punct de vedere estetic.

Ține cont de spațiul disponibil și de forma bucătăriei

Înainte de achiziționarea obiectelor de mobilier sau de alegerea electrocasnicelor, ține cont de tipul bucătăriei și de forma sa. Poți opta pentru o bucătărie închisă, open space sau pentru o bucătărie de vară, în funcție de spațiul de care dispui. Dacă ai o bucătărie simplă, de bloc, amenajarea sa nu va fi dificilă, mai ales dacă nu îți dorești să o transformi într-o încăpere open space. În situația unei bucătării pe balcon sau pentru o bucătărie de vară, mobila trebuie să fie rezistentă la temperaturi extreme sau la umiditate.

Alege o culoare care să definească spațiul

Printre cele mai importante elemente de care trebuie să te ocupi atunci când amenajezi bucătăria este culoarea. Dacă îți plac nuanțele vesele, optează pentru culori pastelate, care vor oferi încăperii o luminozitate aparte și senzația de spațiu mărit. În schimb, dacă culorile întunecate se potrivesc mai bine cu bucătăria și cu restul elementelor din cameră, alege verde, albastru, roșu închis sau chiar negru, pentru un perete sau mici accente care să evidențieze camera.

Optează pentru un mobilier funcțional

Indiferent de tipul bucătăriei, mobilierul trebuie să fie funcțional, cu numeroase spații de depozitare. Este recomandat să eviți mobila grea și masivă, pentru ca bucătăria să aibă un aspect aerisit și să fie ordonată. Optează pentru corpuri suspendate, unde să așezi toate obiectele necesare în bucătărie și la care să ajungi cu ușurință.

Cumpără aparatele electrocasnice indispensabile

Nicio bucătărie nu poate fi funcțională și completă fără electrocasnicele necesare în orice bucătărie. Iată pe ce poți pune accent:

  • Aragazul sau plita. Dacă stai la curte și ai o bucătărie de vară, poți alege o plită electrică, în timp ce pentru un apartament de bloc, este mai potrivită o plită pe gaz. Pentru o bucătărie de bloc, renunță la ideea unor plite mari, care ocupă mult loc. Această soluție este ideală doar când spațiul îți permite, fără să aglomerezi încăperea!
  • Frigiderul este indispensabil, indiferent de numărul membrilor din familie. Poți alege un frigider nou de la Carrefour, de calitate și din clasa energetică A+ sau A++, pentru că este un obiect electrocasnic care va sta tot timpul în priză.
  • Opțional, poți alege și o mașină de spălat vase, care te poate scăpa de efort suplimentar atunci când ai mulți invitați la cină.

Montează corpuri de iluminat potrivite

Într-o bucătărie, poți să montezi corpuri de iluminat suspendate, cu lumină caldă, care să-ți ofere și vizibilitate pe timpul serii. Sunt indicate și abajururile suspendate, aplicate deasupra insulei de bucătărie, pentru un aer modern și plăcut. Pentru blaturile de bucătărie, alege să luminezi zona cu aplice integrate în corpurile suspendate.

Ia în calcul detaliile care fac diferența

Pentru amenajarea unei bucătării, poți miza pe culori deschise și nuanțe calde, care să lumineze camera, mai ales dacă spațiul pe care îl ai la dispoziție nu este unul generos. Decorațiunile sunt singurele care pot face rabat de la această regulă. Pentru o bucătărie mai mare, poți opta pentru tonuri mai închise, în echilibru cu finisajele alese. O altă sugestie de care poți ține cont include nefolosirea a mai mult de două culori în designul bucătăriei. În plus, poți să renunți la materialele lucioase, care sunt greu de întreținut și care se pătează ușor.

Amenajarea bucătăriei poate fi realizată în funcție de dimensiunea ei, de forma sau de stilul de design pe care îl preferi, fără prea multe bătăi de cap. Alege mobila potrivită și electrocasnicele necesare, pentru o încăpere perfect funcțională, în care să pregătești cele mai bune rețete!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *