Măseaua de minte este molarul care rupe ultimul pe arcadă la pacienții cu vârste cuprinse între 17 și 25 de ani, dar aceasta nu este o regulă.
Molarii de minte stau molarii trei, sunt cei mai din spate dinți care erup ultimii, însă există și cazuri în care la unii pacienți nu erup deloc sau erup doar doi sau trei din cei patru. Destul de frecvent se întâmplă ca molarii de minte să nu erupă drept și să apară pe arcadă în poziții destul de nefirești, iar din lipsă de spațiu, aceștia poți împinge dinții din fața lor și pot provoca înghesuirea acestora. În cazul în care erupția va fi parțială, acest lucru înseamnă că este nevoie de intervenția medicului stomatolog pentru extracția molarului de minte molari semiinclus care nu erupe în totalitate.
Molarii de minte semiincluși sunt de cei care provoacă infecții și dureri acute și care trebuie scoși, spun în unanimitate medicii stomatologi.
Ce probleme creează măseaua de minte măseaua de minte?
Măseaua de minte poate crea numeroase probleme în cazul în care nu este tratată și îngrijită în mod corespunzător, iar datorită poziția acesteia, este destul de greu de îngrijit aflându-se tocmai în fundul gurii. unde nu poate pătrunde nici dușul bucal, nici ața de gură și cu greu poate pătrunde periuța de dinți. De aceea, cele mai frecvente probleme cauzate de molarii de minte sunt:
· cariile dentare și afectarea poziției danturii de către molarii de minte incluși care din cauza poziției nu pot și nu au loc să erupă. afectând molarii vecini;
· durerea și umflarea locului inclusiv a obrazului precum și roșeața și senzația de rău până la imposibilitatea ca pacienții să deschidă gura pentru a mânca sau pentru a bea lichide, cauzate de infecția molarului de minte;
· erupție parțială molarilor de minte care creează un mediu propice pentru a pătrunde și dezvolta bacteriile orale ;
· necesitatea tratamentelor frecvente cu antibiotice orale din cauza infecției frecvente a molarului de minte .
Renunț sau nu la măseaua de minte? Ce spun medicii?
Măseaua de minte are un rol destul de puțin important în procesul de masticație, de aceea foarte mulți medici stomatologi din cadrul unui cabinet stomatologic recomandă extracția măselei de minte/ specialiștii vor sugera efectuarea radiografiilor panoramice în vederea evaluării poziției și modului de aliniere a molarilor sau despre situația mugurilor măselei de minte, după care vor decide dacă este necesară intervenția unui chirurg sau nu pentru extracție.
Sunt cazuri în care medicii stomatologi sau specialiști în chirurgie pot sugera extracția molarilor de minte, chiar înainte ca aceștia să fie afectați. Extracția măselei de minte este mult mai ușoară la persoanele tinere datorită faptului că rădăcinile nu sunt complet dezvoltate, iar osul nu este foarte dens. În cazul adulților, extracția măselei de minte poate duce la o perioadă de recuperare lungă și de vindecare de durată.
Adevărat sau fals despre molarul de minte
Medicii specialiști dintr-un cabinet stomatologic susțin că adevărurile despre molarii de minte sunt:
· Măseaua de minte determină cel cele mai frecvente inflamații infecții dentare și afecțiuni gingivale;
· Măseaua de minte determină în mod frecvent deteriorarea maxilarului și a dinților adiacenți;
· Măseaua de minte nu dă complicații decât extrem de rar, când extracțiile sunt efectuate cu tehnici chirurgicale mai puțin moderne, dar în cazul tehnologiei avansate și specialiștilor experimentați care efectuează această procedură nu se pune problema ca pacienții să sufere de complicații;
· Îndepărtarea timpurie a molarilor de minte între vârsta de 15 și 20 de ani când rădăcinile nu sunt complet formate și osul este elastic este cea mai bună soluție.
Mituri false privind măseaua de minte
· Măseaua de minte, dacă este îndepărtată. determină deplasarea în spate a dinților deja îngrămădiți, lucru care se va dovedi fals pentru că dinții nu se deplasează în spate, iar îndepărtarea molarilor de minte nu determină corectarea dinților îngrămădiți. ce ușurează acțiunea forțelor aparatului ortodontic.
· Măseaua de minte, dacă nu ridică probleme, nu ar trebui îndepărtată – total fals deoarece dacă aceasta a rămas intactă poate dezvolta o serie de probleme deoarece se ajunge foarte greu cu periuța la ea, se va acumula placa bacteriană, iar cariile și problemele parodontale nu vor înceta să apară.
· Îndepărtarea molarului de minte poate determina deteriorarea nervului, un lucru complet fals deoarece există un spațiu între molarul de minte și nerv, iar diagnosticul care se face pe imagine 3D în cadrul unei tomografii dentare cu tehnologie avansată de către un chirurg care deține experiența necesară în astfel de manopere nu va provoca probleme cu funcția nervoasă.
Ce nu știi despre măseaua de minte?
· Măseaua de minte este inclusă sau semi inclusă în spatele molarilor 2 și este foarte greu de curățat.
· Măseaua de minte poate cauza chisturi la nivelul maxilarului de minte, fiind implicată în deplasarea dinților adiacenți, un motiv foarte serios pentru ca pacienții să se gândească și să nu refuze sugestia medicilor stomatologiei de a extrage aceste măsele chiar înainte de a crea probleme.