Întrerupătoarele sunt folosite pentru o mulțime de electronice, de la lămpi, la televizoare, calculatoare, telefoane smart, lifturi etc. Un întrerupător este folosit pentru a controla un circuit. Atunci când întrerupătorul este actionat, circuitul se închide, iar când este lăsat liber, circuitul revine la forma inițială. Din mulțimea de întrerupătoare noi, face parte și mai noi apărutele întrerupătoare tactile. Întrerupătoarele touch cum mai sunt cunoscute sunt declarate unele dintre cele mai de bază forme de senzori tactili, din această cauză ele devenind populare.
Așa cum sugerează și numele, un întrerupător tactil funcționează pe bază de atingere. Cu alte cuvinte, nu este necesară apăsarea unui întrerupător tactil, ci este suficientă atingerea fină. Întrerupătoarele tactile se folosesc în mod special la lămpile de birou și la întrerupătoarele de lumină de pe perete. Ele oferă un aspect unic, minimalist și sunt preferate de mulți oameni de afaceri, dar și de alți consumatori.
Față de preacunoscutele întrerupătoare mecanice, care au nevoie de o anumită forță fizică pentru a-și deschide și închide circuitul, întrerupătoarele tactile sunt mult mai ușor de folosit.
Toate întrerupătoarele sunt caracterizate de o operațiune pe baza atingerii. Cu alte cuvinte, circuitul se poate deschide sau închide atingând întrerupătorul. Există trei tipuri de întrerupătoare tactile: capacitive, rezistive și piezo.
Întrerupătoarele capacitive sunt caracterizate de prezența unui singur electrod. Electrodul se găsește de obicei în spatele unui material non conductiv, precum sticla sau plasticul. Întrerupătoarele capacitive funcționează aproximativ ca și ecranele tactile capacitive, bazându-se pe proprietățile conductive ale corpului uman pentru a deschide sau a închide un circuit. Când se atinge un întrerupător capacitiv, conductibilitatea lui va scădea, prin urmare, va declanșa circuitul să se închidă sau să se deschidă. Întrerupătorul se încarcă și se descarcă pentru a detecta schimbările de conductibilitate. Întrerupătoarele capacitive pot fi folosite de asemenea, ca un senzor de apropiere de rază scurtă.
Întrerupătoarele rezistive sunt caracterizate de prezența a doi electrozi. Întrerupătorul nu identifică intrarea prin încărcătură electrică , ci prin punerea în contact a celor doi electrozi. Când se atinge un întrerupător rezistiv, rezistența dintre electrozi scade, astfel se declanșază închiderea sau deschiderea circuitului. Întrerupătoarele rezistive tactile sunt mai simple decât cele capacitive, fiind astfel o alegere mult mai populară a consumatorilor.
Întrerupătoarele tactile piezo se folosesc de proprietățile ceramicii piezo pentru a deschide și închide un circuit. Ele sunt făcute din ceramică piezo, care de obicei se găsește în spatele primuluui strat exterior, pentru a susține admisia tactilă a oricărui obiect, precum și al unui deget gol sau cu mănușă. Ele chiar pot funcționa ca un element de acționare, ceea ce nu se poate spune despre întrerupătoarele tactile rezistive sau capacitive.
Care ar fi cel mai bun întrerupător? Există și argumente pro și argumente contra pentru fiecare dintre ele. Dacă un întrerupător capacitiv funcționază bine pe o anumită aplicație, s-ar putea ca un întrerupător rezistiv să funcționeze pe o altfel de aplicație. Pentru a decide ce se potrivește fiecărei persoane, trebuie luat în considerare când și cum va fi folosit acest întrerupător tactil, iar pe baza acestor informații, se alege cel mai potrivit întrerupător.