Consultanta NIS reprezinta un serviciu de consiliere al carui scop este acela de a ajuta beneficiarului in ceea ce priveste implementarea masurilor necesare pentru aflarea in conormitate cu cerintele Directivei NIS (legea 362/2018).
Ce este Directiva NIS („Networking Information Security”)?
Aceasta reprezinta o lege ce isi propune asigurarea confidentialitatii si securitatii informatiilor si, implicit, are ca scop cresterea increderii cetatenilor Uniunii Europene. Aceasta directiva reprezinta ca raspunsul UE fata de atacurile cibernetice asupra infrastructurilor IT vulnerabile si depasite tehnologic.
Aceasta lege serveste rolul de instituire a masurilor ce trebuie luate pentru cooperararea strategica si operationala intre diferitele state membre, avand ca scop principal cresterea sigurantei si rezistentei sistemelor informatice ce fac parte din spatiul Uniunii Europene.
Cine poate beneficia de pe urma serviciului de consultanta NIS?
De acest serviciu de consultanta NIS pot beneficia organizatii din domeniul public sau privat, cu conditia ca acestea apartina sectoarelor de activitate care presteaza servicii ce se considera a fi esentiale. Spre exemplu:
- Servicii medicale;
- Servicii financiare;
- Servicii de transport;
- Servicii energetice;
- Servicii de alimentare cu apa potabila etc.
Organizatiile care indepliensc aceasta conditie sunt eligibile pentru aceasta directiva si, prin urmare, pot beneficia de consultanta NIS. Cu alte cuvinte, de pe urma acestui serviciu pot avea de castigat organizatiile incadrate in criteriul mentionat, acela de a presta unul sau mai multe tipuri de servicii esentiale sustinerii activitatii socio-economice. Acesta are o importante deosebita in special pentru organizatiile a caror furnizare de servicii se afla in stransa legatura cu functionarea corecta a unei retele sau unui sistem informatic, iar in cazul producerii unor incidente cibernetice, furnizarea ar putea fi intrerupta.
Ce presupune serviciul de consultanta NIS?
Consultanta NIS foloseste la implementarea masurilor ce trebuie respectate de catre operatorul de servicii esentiale. Beneficiarul va primi indrumare pentru o implementare corecta a diferite cerinte legale, precum:
- Analiza serviciilor furnizate de beneficiar;
- Stabilirea unor masuri pentru indeplinirea unor cerinte de securitate;
- Managementul continutatii functionarii seviciului;
- Desemnarea responsabililor cu securitatea retelor si sistemelor informatice;
- Asigurarea disponibilitatii serviciului esential.
Prin consultanta NIS veti primi, de asemenea, toate documentele necesare si numeroase recomandari pentru respectarea legislatiei, in functie de specificul activitatii desfasurate de organizatia beneficiara. Prin consultanta veti fi indrumat in vederea aflarii in conformitate cu Directiva NIS.