Vinurile si branzeturile s-au potrivit dintotdeauna, insa asta nu inseamna ca daca le alegem la intamplare pe primele pe care le gasim in magazine, decizia va fi una inspirata. Chiar daca sunt servite impreuna de secole, cele doua sunt total diferite si au foarte putine in comun. Totusi, gustul grasimii si proteinele versus aciditatea si taninurile vinurilor sunt cele care se atrag.
Branzeturile cremoase precum cea de Brie merita consumate alaturi de vinul potrivit, iar Pouilly-Fuissé este un candidat ce merita luat in calcul. Pouilly-Fuissé este un Chardonnay care provine din zona Maconnais aflata in sudul regiunii Burgundia din Franta. Vinul se concentreaza pe notele fructate specifice unui Chardonnay si amintesc de mere, fructul pasiunii si lamaie. Datorita nivelului ridicat de aciditate se imbina de minune cu calitatile branzeturilor cremoase precum Camembert, Cremont, Délice de Bourgogne, Reblochon, Brie si nu numai.
Branza de capra este preferata multora, fiind foarte versatila si se poate consuma in numeroase contexte. Totusi, o asemenea branza care poate fi si proaspata si invechita are nevoie si de un vin pe masura. Textura sa fainoasa poate fi pusa in valoare de un vin precum Savennieres, un Chenin Blanc care provine din Angers, regiunea Loara. Aromele de mere bine coapte si caprifoi completate cu note picante se imbina de minune cu acest tip de branza.
Emmentaler este un alt tip de branza foarte popular si versatil, iar numele provine de la locul in care s-a produs pentru prima data, Emmental, Elvetia. Vinurile potrivite cu astfel de branza sunt cele usor dulci, cu arome fructate si note subtile de ghimbir precum Riesling, Pinot Gris, Chardonnay, Shiraz sau chiar cele spumante.
Branza Manchego produsa din lapte de oaie in Spania sau Portugalia este foarte apreciata pentru gustul afumat si prospetimea sa. Vinurile potrivite pentru a acompania branza Manchego sunt cele rosé cu o concentratie redusa de alcool si usor spumante pentru a putea contracara gustul afumat. Cava rosé, Vinho Verde, Garnacha sau Tempranillo sunt doar cateva dintre optiuni.
Poti alege un vin dulce de la Crama Budureasca, acesta fiind locul in care ai toate sansele sa iti gasesti noul favorit. Muscat Ottonel din gama Origini este un candidat care poate sa multumeasca orice impatimit al vinurilor. Strugurii se culeg la finalul toamnei, astfel incat sa poata acumula dulceata, aroma si gustul care fac acest vin unul cu totul special ce prezinta si un potential real de invechire la sticla. Muscat Ottonel din gama Origini este un vin care se remarca prin culoarea sa vibranta, galben cu reflexii aurii. Cucereste cu aromele sale de fagure de miere si flori de faneata. Gustul este catifelat si aminteste de caisele parguite, iar vinul este foarte bine echilibrat. Se poate consuma ca atare ca un desert, dar si langa prajituri care sa nu fie foarte dulci. Pentru ca toate calitatele sale sa fie evidentaite se recomanda servirea la o temperatura intre 10 si 12 grade.
Cabernet Sauvignon din gama Origini este un alt vin dulce pe care merita sa il incerci. Cucereste prin culoarea sa rosu rubiniu inchis, dens, care se deschide in pahar si care ascunde arome de mure proaspete si note ierboase si de lemn de stejar afumat. Gustul de coacaze negre, pline, prune uscate si radacina de raculet este o adevarata placere, iar taninurile ferme pun in valoare finalul armonios, plin de eleganta. Acesta este un vin de desert care se poate savura ca atare, dar care merita servit si alaturi de prajituri fine din ciocolata sau chiar branzeturi, combinatie ideala pentru iubitorii de contrast intre dulce si sarat.