Conurile de semnalizare rutiera sunt obiecte indispensabile in domeniul sigurantei rutiere si in domeniul constructiilor. Ele au un rol absolut crucial in gestionarea traficului, pastrarea sigurantei pe drumurile publice, precum si in avertizarea conducatorilor auto cu privire la zonele de lucru.
Pentru ca variantele de conuri rutiere care pot fi folosite sa fie unele eficiente, este important sa stii cum sa le alegi, in functie de materialele din care sunt produse. In continuare, poti afla ce este mai exact un con rutier, din ce materiale poate fi fabricat si in ce situatii poate fi el util.
Conuri rutiere – definitie, materiale si utilitate
Conurile de semnalizare sunt obiecte cu forma cilindrica sau conica, produse din materiale durabile si usor de observat de la distanta. Ele sunt amplasate pe sosele si drumuri, temporar, cu scopul de a avertiza soferii si de a dirija traficul. Ele pot avertiza conducatorii auto cu privire la existenta unor lucrari pe carosabil. Totodata, pot sa delimiteze si zonele cu risc ridicat de accidente.
Pentru a putea sa isi faca bine treaba, conurile sunt produse din materiale care sa le ofere robustete si vizibilitate, precum:
- plastic rezistent la impact – se poate utiliza plastic de calitate superioara, care sa confere conurilor o rezistenta mare, in caz de impact. De asemenea, plasticul este un material care garanteaza si manevrabilitate usoara, pentru transport si depozitare facile. Plasticul este materialul ideal pentru folosirea pe drumuri si autostrazi;
- cauciuc – conurile care au in structura si cauciuc sunt excelente pentru protejarea vehiculelor, in caz de impact. Ele vor absorbi impactul si vor reveni la forma initiala. De regula, se folosesc in zonele de constructie;
- material reflectorizant – conurile pot fi prevazute cu benzi din folie reflectorizanta, pentru a putea sa fie vizibile si noaptea sau in conditii de ceata si intuneric. Aceste benzi ajuta foarte mult la reducerea riscului de accidente.
Gratie dimensiunilor si greutatii reduse, conurile pot fi folosite in foarte multe contexte. Iata care sunt cele mai comune 5 situatii in care poti sa apelezi si tu la ele:
- Lucrari de constructie pe sosele si autostrazi – se folosesc pentru delimitarea zonelor de lucru si ghidarea traficului;
- Evenimente rutiere sau accidente – dupa un accident rutier sau atunci cand este necesara interventia autoritatilor, conurile se pot folosi pentru crearea unui perimetru de siguranta;
- Lucrari de reparatii la nivel urban – cand se desfasoara lucrari de reparare a strazilor din orase, conurile pot indica rute alternative si pot oferi si protectie pentru pietoni;
- Evenimente sportive sau manifestatii publice – conurile rutiere pot sa indice faptul ca accesul vehiculelor este interzis in zonele in care se desfasoara manifestatii publice sau evenimente sportive. Astfel, siguranta participantilor este protejata.
- Scoli si statii de autobuz – conurile se pot folosi in apropierea statiilor de autobuz sau a scolilor, pentru indrumarea traficului si pentru a asigura reducerea vitezei de catre soferi, in vederea sporirii sigurantei elevilor si pasagerilor de autobuz.
In concluzie, conurile rutiere sunt esentiale pentru pastrarea sigurantei pe drumurile publice in foarte multe situatii. La VESTA gasesti conuri de calitate, din materiale de top, care te vor ajuta oricand ai nevoie de astfel de echipamente!