CoVent-19 – provocarea lansată în vederea realizării unui ventilator ce poate salva viețile celor infectați cu SARS-COV-2

În unele cazuri, cele mai dificile situații oferă inovației un imbold care să îi permită să facă lucruri pe care nu le-ar fi făcut în mod normal.

Această situație a fost experimentată și de către o firmă de design și inovare din San Francisco și a partenerilor de la start-up-ul de tehnologie medicală Cionic.

În luna martie a acestui an, angajații ambelor business-uri căutau o modalitate de a aduce o contribuție semnificativă în lupta împotriva COVID-19, deși erau în mod cert limitați de faptul că trebuiau să lucreze de acasă. 

Provocarea CoVent-19, dezvoltată de o echipă de rezidenți de anestezie de la Spitalul General din Massachusetts și sponsorizată de cei de la Stratasys, s-a dovedit a fi conjunctura ideală pentru a face acest lucru posibil. 

Aceasta se rezuma la a dezvolta rapid un ventilator mecanic care să vină în ajutorul pacienților infectați cu COVID-19. Condițiile impuse de cei de la Stratasys erau următoarele:

  • mecanismul să fie funcțional și eficient în salvarea vieților celor infectați cu noul virus;
  • prețul mecanismului să fie unul accesibil;
  • să fie ușor de construit cu piese tipărite la imprimante 3D;

Cei care au acceptat provocarea, au avut la dispoziție 4 săptămâni, timp în care trebuia să conceapă acest ventilator care avea să salveze viețile milioanelor de oameni infectați cu SARS-COV-2.

Mai mult de 200 de echipe din 43 de țări diferite au acceptat provocarea găzduită de GrabCAD și și-au prezentat proiectele până la termenul limită de 1 Mai 2020. 

Echipa care a lucrat în colaborare cu Cionic a creat conceptul VOX Ventilator ceea ce i-a făcut să se numere printre primii 7 finaliști și să fie una din cele 2 echipe câștigătoare.

Despre VOX Ventilator

Daniel Zarem a fost Senior Industrial Designer pe proiectul VOX Ventilator, fiind totodată și căpitanul echipei care s-a ocupat de dezvoltarea conceptului.

Acesta a vorbit despre proiectul lor ca fiind unul complet diferit față de ceea ce au realizat ei în ultimii 5 ani și că m-ai mult de atât, acesta a fost unul concentrat pe latura umană.

Pe lângă amănuntele tehnice pe care le-au avut în vedere pentru a putea realiza un concept eficient, au fost nevoiți să înțeleaga cu exactitate ce anume cu nevoiei cei infectati. 

Cei de la Stratasys le-au oferit tot suportul necesar, astfel că echipa de dezvoltare a primit ajutor informațional din partea spitalelor. 

Au discutat cu medicii, asistentele și au găsit soluții care să le faciliteze realizarea cu costuri mai mici și într-un timp mai scurt a ventilatorului.

Cum au accelerat ieterația designului prin utilizare imprimantelor 3D?

Odată încheiată a faza 1 și anume prezentarea proiectelor și alegerea echipelor câștigătoare, Stratasys le-a pus la dispoziție acestora servicii gratuite de prototipare și consultanță în printare 3D.

Cele două echipe, au lucrat 2 luni la testarea și îmbunătățirea prototipului. Imprimarea 3D i-a ajutat la iterație, accelerând întreg procesul de creație.

Ceea ce i-a făcut pe cei de la VOX atât de special este chiar modul de prezentare. Aceștia au mers mai departe de a crea doar piese modulare. Au asamblat întregul mecanism și l-au instalat pe suporții metalicii ai perfuzilor.

În research-ul pe care aceștia l-au făcut, au identificat faptul că acești suporți sunt nefolositori în această perioadă, deoarece oamenii preferă să se trateze acasă de alte simptomatologii.

Drept urmare, au reușit să le integreze în produsul lor și au reușit să scadă costurile de producție și de punere în funcțiune e mecasnismului.

Aceștia și-au realizat conceptul utilizând o imprimantă 3D Stratasys J850 ce utilizează tehnologia PolyJet pusă la dispoziție de sponsor, imprimantă cu care cei de la VOX erau deja obișnuiți și care a completat ceea ce făcea deja imprimanta lor FDM.

Toate cele 213 modele de mecanisme sunt făcute publice pe site-ul celor de la Stratasys.

Trebuie ținut cont de faptul că dispozitivele medicale sunt foarte complexe, scumpe și de obicei, foarte greu de utilizat, iar abordarea din punct de vedere a designului în această industrie lasă de dorit. Ceea ce a realizat echipa VOX este un exemplu pentru ceea ce ar trebui să se facă în domeniul medical utilizând imprimarea 3D.

Cei de la Nutechnologies sunt unul dintre furnizorii care aduc în piața din România diverse tehnologii de printare 3D ce pot fi folosite în diferite domenii și în special în domeniul medical.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *