Te-ai ranit la glezna atunci cand ai cazut? Genunchiul tau este instabil in timp ce alergi? Ai tendinita la incheietura mainii? Un bandaj sau o banda elastica ti-ar putea fi de folos, chiar si daca suferi de probleme vasculare.
Pot bandajele si aceste benzi elastice sa reduca durerea?
Da, le purtam in scopuri analgezice si, bineinteles, pentru a reveni la activitatile noastre normale si cat mai repede posibil. Cu toate acestea, actioneaza doar indirect asupra durerii prin modificarea elementelor care o provoaca. Prin actiunea lor mecanica asupra sistemelor musculo-scheletice si vasculare, reduc sau controleaza amploarea umflaturilor, limiteaza miscarea si promoveaza o mai buna stabilitate articulara. Totusi, trebuie sa fim constienti de faptul ca utilizarea lor nu este singurul factor care influenteaza vindecarea, predispozitiile individuale precum si tipul si severitatea leziunii fiind factori decisivi. Cu toate acestea, bandajele si benzile elastice raman instrumente terapeutice valabile si adesea esentiale. Dupa utilizarea regulata si prelungita trebuie totusi facuta o evaluare de catre un profesionist, medic sau kinetoterapeut.
De ce sa folosesti benzi sau bandaje elastice?
1. Reduc umflarea unei incheieturi sau articulatii
Umflarea este adesea unul din rezultatele unei leziuni articulare, cum ar fi entorsele sau ligamentele rupte. Este relativ brusca si contine lichid, inclusiv sinovial (lichidul articular) sau sange. Un hematom apare de obicei in primele minute. Umflarea poate fi cauzata si de un fenomen inflamator si, de regula, dureaza cateva ore inainte de a se manifesta pe deplin. Retine ca unele leziuni ale membrelor inferioare provoaca leziuni permanente, astfel incat, in anumite conditii specifice, cum ar fi mersul ore in sir, umflarea devine cronica. Si, spre deosebire de ceea ce ai putea crede, cea mai eficienta modalitate de a reduce umflarea nu este aplicarea de gheata, ci mai degraba utilizarea compresiei locale. Controlul sau reducerea rapida a umflaturilor are mai multe avantaje. Acest control promoveaza o mai buna mobilitate, creste confortul si faciliteaza contractia musculara.
2. Reduc umflarea cauzata de probleme vasculare
Problemele vasculare sunt numeroase si unele pot necesita un pansament sau un suport relativ elastic. Amintim in cazul acestor probleme insuficienta venoasa, tromboflebita si limfedemul. Acesta din urma consta in cresterea in volum a unei parti a corpului care este uneori un efect secundar asociat unei interventii chirurgicale, radioterapie sau unei anomalii congenitale. Pot fi necesare diferite tipuri de bandaje sau suporturi pentru a trata o problema vasculara, cum ar fi ciorapii compresivi sau un bandaj a carui instalare necesita expertiza speciala. Acest lucru trebuie efectuat mai intai de o persoana calificata precum kinetoterapeuti sau asistente specializate, apoi tehnica va fi invatata de pacient care o va face el insusi. O accidentare in timpul practicarii unui sport sau o alta trauma care a produs leziuni permanente poate provoca o problema vasculara. In cele mai multe cazuri, terapia de compresie are loc pe o perioada lunga de timp, chiar o viata intreaga in situatii mai grave.
3. Limiteaza anumite miscari si reduc riscul de ranire
Un suport elastic poate restrictiona miscarea problematica sau dureroasa. De exemplu, unele modele flexibile sunt concepute pentru a limita miscarea gresita a gleznei, adica miscari care pot provoca o entorsa. Alte tipuri de suport, de data aceasta semirigid, vor avea grija sa impiedice articulatia sa depaseasca anumite unghiuri, fara a o imobiliza totusi. Ele pot fi utilizate in special in contextul rupturii ligamentare si in prezenta durerilor articulare datorate miscarii repetitive sau a unor pozitii proaste de somn. Cu toate acestea, nivelul de eficacitate al acestui tip de bandaj ramane limitat si suportul elastic trebuie sa faca parte din reabilitare supravegheata de un kinetoterapeut.
4. Stabilizeaza articulatia
Articulatiile sunt situate la capetele oaselor si evident ca nu sunt tinute in loc ca prin farmec. Ele sunt stabilizate prin ligamente, precum si prin contractia musculara. Lipsa de stabilitate este uneori secundara unei accidentari. Un bandaj elastic sau un suport poate promova o mai buna stabilitate. Lipsa stabilitatii articulatiei ar trebui, in mod ideal, sa fie evaluata de un medic sau kinetoterapeut atunci cand persista dincolo de faza acuta a unei leziuni. Vor fi probabil luate in considerare alte abordari decat bandaje sau suporturi, inclusiv un program de exercitii terapeutice.
Montarea unei benzi elastice trebuie sa tina cont de activitatea pe care o vei desfasura, de forma articulatiei si de momentul zilei in care il vei purta, umflarea fiind adesea mai proeminenta la sfarsitul zilei. De exemplu, un suport elastic poate fi mai stabil decat un bandaj de casa daca este purtat in timpul activitatii sportive.
Cum sa instalezi o banda elastica?
Asigura-te ca pielea care va fi acoperita cu banda elastica este sanatoasa, de exemplu fara ulceratii sau rani. Utilizeaza un bandaj curat, nedeteriorat. Acesta ar trebui sa poata fi suficient de elastic pentru a-si creste lungimea. Nu derula bandajul inainte de a-l aplica, acest lucru va usura mentinerea tensiunii constante.
Tine banda elastica cu o mana si infasoar-o cu o alta mana. Mai intai fa o prima intoarcere completa cu banda elastica, astfel incat sa se suprapuna capatului acesteia. Continuati sa o infasori pe o cale oblica, care ar putea arata ca un 8 sau o succesiune de spirale.
Daca utilizezi bandajul elastic pentru a reduce inflamarea in urma unei rani, este recomandat sa extinzi bandajul cu cel putin 10 cm deasupra umflaturii. Lasa intotdeauna degetele de la maini si de la picioare expuse, astfel incat sa poti verifica in mod regulat starea pielii, culoarea si temperatura acesteia. Evita cutele si tensiunea neuniforma, deoarece bandajul ar putea fi atunci contraproductiv.
Prinde celalat capat al benzii cu o rotire circulara completa.
Indeparteaza bandajul daca simti amorteala, furnicaturi, pierderea senzatiei, cresterea durerii sau umflarea sau chiar aparitia acesteia. Verifica in mod regulat starea pielii, culoarea, temperatura si, de asemenea, evolutia umflaturilor, daca este cazul.
In general, nu este recomandat sa porti o banda elastica pe timp de noapte. Daca ai indoieli, consulta un profesionist din domeniul sanatatii, cum ar fi un medic, o asistenta medicala, un terapeut sau un kinetoterapeut.