Cum sa manageriezi in mod optim o afacere

Pe cat de mult ne bucuram sa ne putem dschide o afacere, pe atat de mult ne putem stresa atunci cand descoperim de cate aspecte trebuie sa ne ocupam pentru ca aceasta sa poata rula fara probleme si mai mult de atat, sa ne ofere in timp posibilitati de dezvoltare si de obtinere a cat mai multor avantaje. Iar o data cu dezvoltara, apar noi si noi provocari si este nevoie de diverse norme ce trebuie adoptate si conditii ce trebuie indeplinite, unele dintre acesta fiind obtinerea unui certificat ISO.

Un certificat ISO este de ajutor in situatii precum o credibilitatea mai mare din partea clientilor dar si a partenerilor, siguranta ca ceea ce ce realizeaza firma este de calitate, posibilitatea de a lua parte la proiecte speciale unde un astfel de certificat este obligatoriu pentru a putea fi luata in calcul si asa mai departe. Exista asadar mai multe tipuri de certificari ISO, reprezentate prin numere. Acestea sunt standarde internationale aprobate in urma cu multi ani si utilizate in prezent de companii din peste 100 de tari, atat cele care activeaza doar la nivele locale cat si cele multinationale.

In obtinerea unei anumite certificari, desigur, din partea institutiilot acreditate in acest sens, o firma trebuie inainte de toat sa indeplineasca anumite conditii ca de exemplu un mediul de lucru corespunzator, sigur si curat, angajati multumiti, utilizatea de echipamente si materii prime de calitate si asa mai departe. Astfel, in dorinta de a obtine un certificat ISO, o firma devine in mod automat mai buna, in orice aspect esential.

Fie ca este vorba despre produse sau servicii, informatii despre acestea cat si despre compania care le produce si ofera pot fi inserate in descrierea lor si tot aici pot fi introduse si note despre certificarile detinute de acea firma, prin mentiunea numelui acestora sau a unei sigle personalizate, care de asemenea poate fi obtinuta tot de la agentiile ce ofera si certificarile in sine.

Unul dintre cele mai comune motive pentru care unele firme isi doresc sa obtine o certificare ISO este pentru a putea participa la diverse licitatii, unde sunt cautate firme ce activeaza in anumite domenii, precum cele din constructii, inchirieri de masini si utilaje, pe profil electric si tot asa. In cazul celor mai multe astfel de licitatii, lipsa certificarilor necesare elimina inca din start o firma de pe lista ce se realizeaza. In Bucuresti anul trecut s-au desfasurat 40527 licitatii cu o valoare totala de 34 miliarde de lei, in numeroase domenii de activitate ale institutiilor de stat si nu numai. Acestea au cuprins atat proiecte din capitala cat si din multe alte zone ale tarii, in special in infrastructura si modernizare, precum noile drumuri si autostrazi, instalarea de sisteme de apa curenta, gaze sau canalizare in zone rurale precum si inlocuirea celor vechi cu altele noi in numeroase orase. Aceste licitatii au fost realizate in cele mai multe cazuri de ministerele respective domeniilor in care se afla, de la cel al transporturilor pana la cel al dezvoltarii durabile si astfel, firmele alese sunt selectate dupa criterii destul de solide astfel incat sa se poata asigura o calitate cat mai buna a rezultatelor si finalizarea in timp util, asa cum se stabileste ulterior in contractele incheiate.

Ca si o firma care se afla abia la inceput este practic imposibil sa poata participa din start, cel putin la licitatii mari unde primii pe liste sunt cei cu vechime si deja dezvoltati sau in curs de dezvoltare. Cu toate acestea, prezenta certificarilor necesare, precum ISO 9001, pentru managementul calitatii in productie, ne ajuta sa avem o sansa mai mare de a putea fi luati in considerare. Si chiar daca nu se intampla asta, simpla prezenta la astfel de licitatii ajuta totusi o firma, pe mai multe planuri, in special in ceea ce priveste ceilalti compatitori, care o pot vedea nu ca pe un alt rival ci poate chiar ca pe un viitor partener, client sau furnizor. Sansa ca o firma mica sa poata colabora inca de la inceput cu un brand mai mare, cunoscut si bun ii ofera automat mai multe prospecte de a capata notorietate, extinerea pe o piata mai mare si dezvoltare mai rapida.

Trecand de la licitatii la incheiarea de partenerate si contacte cu diverse firme care au printre conditiile cerute si necesitate obtinerii unei anumite certificari ISO, poate fi aleasa o agentie cu experienta, care sa ne garanteze obtinerea lor in cel mai scurt timp, asta fiind posibil si de foarte mare ajutor pentru cei care nu pot astepta foarte mult. In acest proces, trebuie oferite informatii clare, reale si detaliate. De asemenea, sunt realizate diverse controale si verificari prin care sa se stabileasca ca firma in cauza indeplineste toate conditiile necesare obtinerii certificarii dorite.

Important de mentionat este ca, indiferent de ce certificare detine o firma, acestea au o durata temporara doar, de cativa ani, dupa care trebuie reinnoite. Nu este cazul sa va ingrijorati pentru ca aceste procese por fi realizate, la fel de rapid si eficient, de acceasi firma pe care ati ales-o initial dar si de o alta, cat timp este acreditata, desigur.

Domeniile in care certificarile ISO sunt necesare si de altfel cerute, sunt foarte multe. Acestea au la randul lor subdomenii, unde este nevoie de atingerea anumitor standarde de calitate sau siguranta pentru a putea intra pe o noua piata si a activa si in alte directii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *