Delta Dunarii este comoara neslefuita a Romaniei, locul unde traditiile sunt de neclintit in fata tehnologiei, iar natura te invita la visare.
Luciul apelor, care se afla cat e ziua de lunga in bataia soarelui, ascunde sute de specii de pesti care, mai devreme sau mai tarziu, ajung pe mesele pofticiosilor. De la bors la batog de peste, toate produsele trebuie testatate pentru a simti gustul istoriei pescaresti.
Ce este batogul de peste?
In acest articol aducem in lumina reflectoarelor faimosul batog de peste, produs cu multe taine si cu o reteta care dainuie inca din cele mai indepartate timpuri. Cunoscut si sub denumirea de stocfis, acesta este un aliment uscat, preparat din spinarea pestilor. De regula, cei mai ravniti de catre pescari sunt sturionii, dar si somnul si crapul.
Inca de la inceputul lumii, pestele a constituit o sursa de hrana primara pentru om, iar unele retete au raman neschimbate pana in ziua de azi. In vremuri de razboi, cantitatea de alimente era limitata, iar oamenii au venit cu o solutie la aceasta problema: uscarea acestora. Asa a luat nastere batogul de peste, nelipsit din alimentatia soldatilor de pe front sau a marinarilor, fiind o sursa excelenta de energie.
Cum se prepara?
Pasul 1: Ca sa putem sa ne bucuram papilele gustative cu un batog de peste, cei mai iscusiti bucatari il supun unui intreg proces. Ingredientul secret din cadrul retetei este rabdarea. Mai intai, pescarii asteapta o captura grozava din care se poate face un produs de nota 10.
Pasul 2: Se curate pestele cu grija mare si atentie pentru a indeparta tot ce nu este bun (oase, solzi etc.). Apoi, spianrea pestelui este sectionata pe lungime, formand asa zisele fileuri. Acestea se spala cu apa rece, iar preparatul este din ce in ce mai aproape sa ne incante stomacul.
Pasul 3: Fileurile se freaca bine cu sare, si se lasa in apa rece pana cand aceasta un va mai fi rosie. Apoi, pestele se va sterge bine, intrucat a absorbit deja toata sarea de care avea nevoie.
Pasul 4: Acum incepe procesul de uscare, care de cele mai multe ori este natural. Pestele este legat cu sfoara si lasat intr-un curent de aer rece. De cele mai multe ori, procesul nu se finalizeaza in acest punct, urmand sa fie aplicate tehnicile de afumare.
Pasul 5: Acest ultim pas sta in detalii, anume in afumarea batogului. Exista mai multe tehnici prin care se poate ajunge la produsul final si dorit, printre care amintim de afumarea la rece, la cald sau combinat.
Afumarea la rece dureaza aproximativ o saptamana, asigurand preparate delicioase pe gustul tuturor. In tot acest timp, aromele se imbratiseaza si pregatesc un produs pescaresc de care nu vei uita niciodata.
Pentru nerabdatori, afumarea la cald este optiunea ideala. Dureaza doar 5 ore, iar batogul va ajunge cat ai spune peste… in farfurie.
Ultima tehnica de afumare presupune combinarea celor doua de mai sus. Acest lucru inseamna ca timp de 5 zile afumarea se va face exclusiv cu fum rece, urmand ca in ultima zi, timp de 2 ore, pestele sa fie scaldat in fum cald.
Batog de peste Deltaica
Acest batog este produs din file de crap argintiu, lipsit de oase si de piele si condimentat din belsug. Pestele este capturat la setca si navod de catre cei mai iscusiti pescari din Delta Dunarii, iar apoi este pregatit si afumat la rece, cu lemn de cea mai inalta calitate, de esenta tare..
Aceste produse Deltaica igp sunt preparate cu dragoste, urmarind reteta traditionala. Batogul de la Deltaica este un aliment care cu siguranta te va purta, cel putin cu gandul, in minunata delta. Aromele se intrepatrund de minune, iar papilele gustative vor avea parte de un rasfat pe cinste.