Se spune ca atunci cand doresti sa beneficiezi de o recolta sanatoasa de legume, este bine sa cumperi semintele de la o sursa sigura. Esenzi.ro este cu siguranta sursa pe care multi agricultori o folosesc atunci cand trebuie sa cumpere seminte ardei, seminte castraveti sau seminte de rosii.
Ardei sunt de mai multe feluri, acestia pot fi iuti, gen chili, dulci precum ardeiul capia sau ardeiul gras, dar si ardei care prezinta ambele caracteristici. Numele de ardei a fost dat de europeni cand Cristofor Columb a readus planta in Europa. La acea vreme, piperul negru (boabe de piper), provenit din planta fara legatura Piper nigrum originar din India, era un condiment foarte apreciat. Denumirea de piper a fost aplicata in Europa tuturor condimentelor cunoscute cu un gust fierbinte si intepator si, prin urmare, a fost extinsa la genul Capsicum, cand a fost introdus din America. Cel mai des folosit nume al familiei de plante, chile, este de origine mexicana, din cuvantul “nahuatl chilli”.
Ce alte lucruri mai trebuie sa stim despre familia ardeiului?
Ardeiul negru provine din boabe de piper. Este folosit ca condiment si apartine genului Piper. Ardeiul iute apartine genului Capsicum. Cei doi nu au nicio legatura si confuzia cu privire la numele lor poate fi urmarita pana la Columb, care a numit ardeii Capsicums din Lumea Noua pentru ca el credea ca se afla in regiunea de crestere a condimentelor din India.
Ardeii iuti si ardeii grasi apartin genului Capsicum. Acestia provin din Lumea Noua, dar acum se gasesc aproape peste tot. Exista zeci de diferite tipuri de ardei si vin in toate formele si culorile, de la mov la portocaliu pana la rosu intens.
Ardeii sunt fructe asemanatoare unor pastai ale plantelor cu frunze care cresc destul de inalte si au flori albe. Botanistii nu se pot hotari daca sunt fructe sau legume. Indiferent ce culoare au atunci sunt copti, toti ardeii provin din pastai verzi inainte de a se coace.
Ardeiul gras este listat ca „buruiana de mediu” in Compendiul Global al buruienilor. Se stie ca nu se cultiva in Finlanda si este o buruiana agricola in Europa de Vest. Ardeiul gras dulce este invaziv si poate reprezenta o amenintare pentru flora nativa. Semintele cu randament ridicat, care sunt semanate pentru consumul uman si animal si o distributie larg raspandita in afara ariei lor native. Potrivit rapoartelor, riscul introducerii ardeiului gras dulce este, de asemenea, ridicat din cauza daunatorilor severi asociati cu aceasta specie.
Ardeiul gras are insa un efect pozitiv asupra sanatatii. Este principalul ingredient din majoritatea preparatelor alimentare din bucatariile globale si se spune ca este benefic pentru sanatate. Pe langa faptul ca este cel mai cunoscut parfum alimentar din lume, aceasta specie este folosita si in medicina, pigmenti naturali si cosmetice, ca planta ornamentala si ca ingredient activ in auto-apararea impotriva tantarilor.
Cu sol bun, temperaturi adecvate si putin TLC, cultivarea ardeiului gras este un proiect de gradina simplu, satisfacator – chiar daca plantati prima data in gradina aceasta planta. Invatarea catorva elemente de baza pentru cresterea ardeiului este tot ce trebuie pentru a experimenta gustul bun al acestuia atunci cand este consumat crud sau gatit.
Cand ne gandim la ardeii grasi dulci, standardele supermarketurilor sunt diferite de graidna. Legumele mari, lucioase si verzi sunt prezenta, iar legumele rosii si stralucitoare aproape c ne fura provorile. Dar cand ne crestem proprii ardei, meniul se extinde la sute de soiuri. Cei mai multi, dar nu toti, incep sa aiba o culoare verde si apoi se maturizeaza, dezvoltandu-sa in diferite culori si cu diferite tipuri de dulceata. Soiurile de ardei variaza de la violet intens si maro ciocolata la fildes cremos, galben viu sau portocaliu aprins.
Ardeii sunt tratati ca legume anuale in majoritatea gradinilor, dar sunt de fapt fructe perene fragede, precum rudele apropiate ai acestora adica rosiile si vinetele. Acestor nativi tropicali le plac temperaturile calde si solul fertil. Plantati intr-o locatie cu sol bine drenat si soare plin si direct, cel putin sase pana la opt ore in fiecare zi, va vor da ceea ce doriti. Veti fi recompensat cu plante sanatoase si fructe abundente.
Ardeii sunt foarte sensibili la frig. Daca ii scoateti afara primavara, veti regreta foarte mult. In toate climatele, in afara de cele mai fierbinti, va trebui sa incepeti sa semanati semintele in interior, cu sase pana la opt saptamani inainte de ultimul inghet de primavara din zona voastra sau sa cumparati puieti mici pentru transplant. Asteptati pana cand pericolul de inghet a trecut si temperaturile nocturne raman in mod constant mai mari iar afara sunt ziua aproape 25 de grade Celsius inainte de a muta plantele de ardei in aer liber. Atunci cand alegeti un loc pentru ardeii grasi, alegeti locurile de gradina unde rosiile, vinetele, alti ardei sau cartofii nu au crescut de cel putin trei ani. Aceste plante inrudite sunt vulnerabile la aceleasi boli, dintre care multe pot ramane in sol. Daca cresteti in jardiniere sau in recipiente, inlocuiti solul in fiecare an daca exista boli. In functie de soiurile alese, ardeii se maturizeaza intre doua si trei luni de la momentul transplantului in aer liber. Daca aveti chef de ardei verzi, lasati-i sa atinga dimensiunea, forma si fermitatea inainte de a- culege. Pentru ardeii maturi, colorati, lasati-i sa atinga culoarea si coacerea deplina pe vita de vie, ori de cate ori este posibil. Apoi alegeti-i cu promptitudine pentru a avea cei mai buni ardei pe masa.