Obezitatea este o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial și potrivit statisticilor peste 4 miliarde de oameni ar putea fi supraponderali sau obezi în următorii 12 ani, comparativ cu peste 2,6 miliarde în 2020. Persoanele sănătoase și normoponderale pot deveni obeze în cel mai scurt timp dacă nu își păstrează sănătoase obiceiurile alimentare. Obezitatea, o realitate dură a stilului de viață modern a fost asociată cu diverse complicații de sănătate, cum ar fi diabet de tip 2, boli cardiovasculare, accidentul vascular cerebral și unele tipuri de cancer. Una dintre cele mai bune modalități de menținere și combatere a acestor afecțiuni grave este prin dietă, dar un lucru mai puțin cunoscut și extrem de important este tipul de regim alimentar abordat.
Un semnal de alarmă privind starea de sănătate a românilor, a reieșit în urma celui mai recent sondaj de piață realizat de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională ( CURS), denumit „Dieta anului 2023”. Potrivit datelor statistice, românii și-au exprimat dorința de a-și schimba stilul de viață prin obținerea unei greutăți sănătoase și menținerea echilibrului nutrițional. Sondajul realizat în perioada 3 -14 februarie a.c., 39% dintre români au nevoie și vor să slăbească, dar cu ajutorul unei diete sigure, atesată medical și echilibrată nutrițional, care să conțină mese sărate, dar și dulci.
Dintre respondenți, 25% au indicat că își doresc să slăbească 10 kilograme; 27% vor să slăbească 5 kilograme; 9% au nevoie să slăbească 15 kilograme, 7% vor să piardă 7 kilograme, în timp de 5% dintre cei care au participat și răspuns la sondaj, vor să slăbească 20, respectiv 12 kilograme.
Sondajul indică o creștere semnificativă a aderării la regimuri alimentare echilibrate nutrițional, astfel că în anul 2023, 17% dintre români au declarat că au ținut dietă, iar ca opțiuni au preferat postul / intermitent sau religios (17%) și dieta Nupo (14%). Alte diete menționate sunt: regim echilibrat (10%); fără sare, grăsimi (8%); Dukan (6%), vegetariană/ cu multe legume (4%); Rina (4%), ketogenică (4%); personalizată/recomandată de nutriționist (4%); daneză (2%). În același timp, 17% dintre persoanele participante la studiu au avut răspunsuri legate de foame / deficit caloric / fără zahăr / pâine / carbohidrați.
În urma celui mai recent sondaj de piață, reprezentanții Nupo România aduc în prim-plan beneficiile dietei NUPO și impactul acesteia în răspunsurile pozitive ale românilor în ceea ce privește slăbirea și adoptarea unui stil de viață sănătos.
„Suntem foarte încântați să vedem că în urma acestui sondaj, românii își doresc să aibă grijă de sănătatea lor, să adopte obiceiuri alimentare mai sănătoase, iar dieta Nupo vine în întâmpinarea acestor aspirații, oferind o soluție echilibrată și sustenabilă si dovedită clinic. Pierderea in greutate poate avea un impact major asupra sănătății generale și poate contribui în mare măsură la reducerea riscului de complicații grave. Dieta Nupo, originară din Danemarca, oferă produse celor care doresc să urmeze o dietă de slăbit, dar și să își mențină greutatea sau să prevină obezitatea. Toate produsele Nupo conțin cantitatea corectă și completă de nutrienti (proteine, vitamine și minerale, fibre) esențiali organismului și sunt certificate de către Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), înregistrate la Ministerul Sănătății, conțin ingrediente aprobate de OMS și sunt produse în UE. Dieta Nupo se supune Legislației Europene și Naționale: EU2017/1798 completare la EU 609/2013 privind dietele înlocuitoare complete de mese, foarte scăzute în calorii. Dieta Nupo s-a impus rapid pe piața din România și suntem mândri să constatăm că, în doar doi ani de la lansarea pe piață, se află în topul preferințelor celor care își doresc o schimbare în bine. Formula echilibrată a dietei Nupo, permite controlul riguros al aportului caloric și al conținutului de zahăr, facilitând procesul de slăbire fără a compromite necesitățile nutriționale esențiale. Deși este o dietă săracă în calorii, Nupo conține cantitatea corectă și completă a peste 34 de nutrienți esențiali organismului, care au rolul de a menține organismul echilibrat pe toată durata procesului de slăbire. Produsele Nupo nu doar îndeplinesc cerințele nutriționale, ci și satisfac gusturile variate, asigurând o experiență plăcută în cadrul dietei. În ultimii doi ani am observat o schimbare semnificativă în mentalitatea românilor, care își doresc nu doar să slăbească, ci și să adopte un stil de viață sănătos pe termen lung. Românii apreciază ușurința și versatilitatea oferită de dieta NUPO, care presupune prepararea rapidă a meselor. Dovada, stau numeroasele povești de succes ale celor care au urmat dieta Nupo, printre care zeci de persoane publice din România și peste cateva zeci de mii de clienți fericiți, atestă eficiența acesteia în obținerea și menținerea rezultatelor vizibile în pierderea în greutate. Ne bucurăm că dieta NUPO devine o alegere tot mai populară în rândul românilor, fiind percepută nu doar ca o soluție pentru slăbit, ci și ca un mod de viață sănătos, adaptabil nevoilor actuale. Cu o istorie de peste 42 de ani, susținută de peste 39 de studii clinice independente și un număr semnificativ de susținători, dieta NUPO continuă să câștige încrederea celor care își doresc rezultate durabile într-un mod sigur și eficient.”, a declarat Dana Miricioiu, medic chirurg estetician si Ambasador Nupo România.
În ultimii 5 ani, 37% dintre români au declarat că au ținut dietă, media fiind de 1,8 ori. Astfel, 29% dintre respondenți au menționat că au ținut dietă de două ori sau o singură dată, 10%, au ținut dietă de 3 ori; 5% de cinci ori, 2% de patru ori și 1% de zece ori.
Preferința românilor se îndreaptă către dietele sănătoase, eficiente și ușor de urmat, dar care să fie aprobate și atestate medical. Astfel 33% dintre români vor ca dieta pe care o adoptă să fie sănătoasă, 19% vor să fie eficientă, 17% își doresc să fie ușor de urmat, 16% au nevoie să fie echilibrată nutrițional, în timp ce 9% vor să se prepare ușor și rapid.
Pentru 89% dintre români este important că dieta pentru care optează să le păstreze energia, să le ofere senzația de sațietate (88%), să fie cât mai diversă (86%), să rămână echilibrați nutrițional după dietă (90%), ușor de preparat (82%), atesată medical (63%) și avizată de Ministerul Sănătății (49%).
Alte câteva aspecte semnificative dezvăluite de cercetare, au scos în evidență faptul că un alt motiv important pentru alegerea dietei este lipsa timpului pentru gătit. Astfel, 45% dintre români au 30 de minute timp să își prepare mesele, în timp ce 21% alocă 60 de minute și 15% doar 5 minute.
Sondajul evidențiază faptul că, deși 54% dintre români au un stil de viață echilibrat, zaharurile cu un procent de 37%, reprezintă principalul factor în îngrășare și dezechilibrare a stilului de viață, urmate de grăsimi și carbohidrați fiecare cu un procent de 22%. Astfel, doar 32% dintre respondenti nu s-au îngrășat după ce au ținut dietă, tot 32% s-au îngrășat, dar nu mai mult decât înainte să slăbească, în timp ce 18% au recuperat toate kilogramele pierdute și tot 18% s-au îngrășat și mai mult după ce au ținut dietă.
În același timp pe parcursul dietei, 48% dintre subiecți au declarat că este foarte important să rămână echilibrați din punct de vedere nutrițional. Deși majoritatea participanților la sondaj au recunoscut că un stil de viață echilibrat din punct de vedere nutrițional (54%), un procent destul de mare de 29% au recunoscut că sunt dezechilibrați din punct de vedere alimentar.
Centrul de Sociologie Urbană şi Regională ( CURS) a realizat sondajul pe populaţia adultă rezidentă din România. Volumul eşantionului a fost de 1067 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste. Sondajul are o marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3% la un nivel de încredere de 95%. Metoda de culegere a datelor a fost față-în-față, la domiciliul respondenților, iar validarea eșantionului s-a realizat pe baza ultimelor date INS în perioada 3 – 14 februarie, 2024.
Sondajul complet este disponibil pe site-ul curs.ro.