Ce trebuie sa stim despre noua afectiune descoperita la copii?
Afectiunea reprezinta o inflamatie a ficatului ce are la baza ei o gama larga de cauze. Fie ca vorbim despre infectii virale, in special de cele cauzate de virusurile hepatitei A, B si C, oricare dintre aceste pot dezvolta o afectiune. In plus, si consumul excesiv de alcool sau de anumite substante chimice toxice, dar si unele medicamente si alte afectiuni medicale pot provoca, de asemenea, o astfel de boala. Bineinteles, acestea nu se adreseaza si celor mici, insa cele mai recomandate sunt efectuarea unor analize de hepatita.
Primele cinci cazuri cu aceasta noua afectiune sunt reprezentate de aceasta boala si au fost initial identificate in Scotia, in momentul in care cadrele medicale si-au dat realizat ca vad ceva neobisnuit. Acestia au declarat ca cei mici nu aveau niciunul dintre cele cinci tipuri cunoscute ale bolii, A, B, C, D si E, insa prin intermdiul unor analize de hepatita au putut identifica afectiunea necunoscuta.
De ce sunt importante niste analize de hepatita?
Efectuarea unor analize de hepatita este necesara pentru a se afla daca cel mic sufera de aceasta noua afectiune. Majoritatea celor care au contractat-o sunt copiii cu varsta cuprinsa intre 1 an si 16 ani, dar majoritatea cazurilor au fost sub 10 ani si multi altii sub cinci ani. Cel mai serios aspect este ca marea majoritate dintre acestia erau anterior sanatosi.
Chiar daca boala este cunosucta ca fiind o inflamatie a ficatului si este, in general, rara la copiii sanatosi, medicii au declarat ca principala cauza ar putea sa fie calatoriile internationale efectuate de acestia. De asemenea, nu este prezenta nicio legatura cu paracetamolul sau cu supradozele care pot provoca insuficienta ficatului. Nici legatura dintre imbolnaviri si vaccinuri nu este posibila, deoarece majoritatea celor mici nu erau suficient de mari pentru a fi vaccinati.
Care este principala cauza?
Medicii specialisti au ajuns la concluzia ca adenovirusurile – virusuri ubicuitare care provoaca o serie de boli cum ar fi bronsita, raceala si diareea, dar in mare parte nu duc la boli severe – au fost detectate in 74 dintre cazuri.
De asemenea, exista si o posibilitate este ca cei mici care si-au petrecut „etapele formative” in temeiul masurilor Covid, cum ar fi blocarea si purtarea mastii in ultimii doi ani, sa nu fi dezvoltat un sistem imunitar puternic la aceste adenovirusuri.