De ce este necesar ca fiecare angajat sa poarte echipamente de protectie a muncii?

Siguranta angajatului trebuie sa fie una dintre prioritatile angajatorului. Este evident si de ce. Dar ce implica acest lucru? Este necesara evaluarea riscurilor la care sunt sau la care pot fi supusi angajatii, in scopul prevenirii accidentarilor si imbolnavirilor profesionale. 

Echipamentul de protectie a muncii

Cand exista un risc de accidentare sau imbolnavire la locul de munca, purtarea echipamentului de protectie este obligatorie. Si pentru ca acest lucru este atat de important, atat angajatorul, cat si angajatul trebuie sa cunoasca un set de reguli clare. In caz contrar, institutiile statului se vor sesiza si vor aplica sanctiuni usturatoare.

Echipamentul de protectia muncii este compus dintr-o multime de produse care pot fi adevarate obiecte salvatoare in cazul anumitor accidentari. S-a demonstrat de-a lungul timpului, din diferite experiente, faptul ca purtarea acestor echipamente a salvat o multime de vieti, iar cei care au neglijat importanta lui au avut de suferit din mai multe puncte de vedere.

De obicei, cand spunem echipament de protectie, ne gandim doar la domeniul constructiilor. Dar aceste echipamente sunt necesare si in alte domenii, precum industria farmaceutica, fabrici, laboratoare chimice etc. 

Calitatea materialelor din care sunt confectionate echipamentele de protectie trebuie sa fie la cel mai inalt standard. Doar vorbim de siguranta angajatilor. Asadar, atunci cand trebuie sa achizitionati astfel de echipamente, tineti cont doar de ofertele acelor magazine online care au demonstrat ca promoveaza calitatea.

De ce este necesar echipamentul de protectie

Este important a nu se confunda echipamentul de protectie cu uniforma specifica unui statut, cel al politistului, angajatului din armata etc. Echipamentul de protectie trebuie sa fie distribuit gratuit de catre angajator care se obliga sa asigure functionarea si intretinerea corespunzatoare si inlocuirea atunci cand se impune. 

Echipamentul de protectie reduce drastic riscul de accidentare ce nu poate fi evitat sub alta forma. Utilizarea adecvata a echipamentului de protectie va contribui la siguranta si sanatatea angajatilor. De asemenea, este necesara o instruire periodica a angajatilor.

Cum trebuie sa fie un echipament de protectie astfel incat sa protejeze angajatul?

  • Adaptat conditiilor de munca si riscurilor la care sunt expusi angajatii;
  • Potrivit persoanei care il poarta;
  • Sa aiba un nivel minim de confort care sa-i permita angajatului sa isi desfasoare activitatea;
  • Ergonomic;
  • Sa tina cont de starea de sanatate a celui care il poarta;
  • Trebuie sa fie purtat de o singura persoana;

La ce ne referim cand spunem echipament de protectie?

In functie de riscuri, pot fi acoperite anumite parti ale corpului, sau intregul corp. Astfel, vorbim despre urmatoarele obiecte destinate sa protejeze: casca, ochelari, genunchiere, pantaloni rezistenti impotriva taieturilor. Mai vorbim despre masca pentru respiratie, masti speciale impotriva aburilor chimici, casti antifonice, imbracaminte reflectorizanta, imbracaminte impotriva intemperiilor. 

Obligatia angajatului referitor la echipamentul de protectie, este de a utiliza corect acest echipament, a nu contribui voluntar la deteriorarea acestuia. 

Este obligat sa comunice orice problema observata. Este obligat sa nu modifice in vreun fel echipamentul de protectie. Este obligat sa isi insuseasca normele impuse si legislatia din domeniul securitatii si sigurantei la locul de munca.

Ce categorii de echipamente individuale de protectie cunoastem?

Acestea se impart in mai multe categorii, in functie de zonele destinate a fi protejate.

  1. Pentru protectia capului. Castile de protectie trebuie sa fie omologate. De obicei sunt purtate de catre cei angajati in domeniul constructiilor, dar nu numai.
  2. Pentru protectia mainilor angajatilor expusi riscului de vatamare din cauza flacarilor, umiditatii, frigului, toxicitatii. 
  3. Pentru protectia fetei si a ochilor.
  4. Protectia pielii.
  5. Centuri si franghii de securitate.
  6. Pentru protectia urechilor. Depasirea a 85 dB, implica obligativitatea asigurarii echipamentului de protectie pentru urechi. Daca limita de zgomot admisa este depasita, neaparat se poarta echipamentul de protectie, dar si efectuarea de controale medicale periodice.
  7. Protectie pentru respiratie. Expunerea la gaze, vapori, substante toxice, necesita purtarea echipamentului de protectie. 

Legislatie in vigoare privind echipamentul de protectie

Actul normativ care face referire la echipamentul individual de protectie este Legea nr. 319/2006 la care se adauga celelalte acte aferente.

Utilizarea in conditii corespunzatoare a echipamentelor de protectie omologate asigura desfasurarea de catre angajati a activitatii in cel mai mic grad de risc de accidentare sau imbolnavire profesionala.

Purtarea echipamentului individual de protectie te va scuti de multe neplaceri, de accidentari care te vor afecta nu doar pe tine si familia ta, dar si pe angajator. De aceea, pentru evitarea riscurilor multiple la care poti fi supus, trebuie sa purtam echipamentul individual de protectie la locul de munca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *