De ce trecerea la peleți este o schimbare în bine

În următoarele săptămâni sau luni te vei ocupa de punerea la punct a sistemului de încălzire a casei dar și de aprovizionarea cu suficient combustibil pentru toată iarna. Poți face pasul de la încălzirea cu lemne la încălzirea pe bază de peleți? Te provoci să faci asta?

Trecerea de la lemn la peleți prin 4 schimbări

Dacă rețeta părea să fie una simplă – centrală, cazan, sobă cu adaptare pentru apă caldă menajeră alimentată cu lemn de esență tare, tăiat, spart și pregătit în stivă, iată că rețeta încălzirii pe timp de iarnă poate fi mai simplă de atât.

Încearcă să folosești peleți la iarnă și vei observa câteva schimbări în bine în ceea ce privește bugetul mediu cheltuit lunar cu încălzirea, dar și curățenia cu care se va întâmpla totul. Lucruri care te vor nedumeri în primă fază iar apoi te vor mulțumi pe de-a-ntregul.

Prima schimbare:

fumul mai puțin care iese pe coș. Vei crede privind la firul subțirel de fum că focul e pe cale să se stingă sau că ai uitat să întreții focul. Nicidecum – peletii au o ardere atât de bună încât fumul rezultat este mult limitat, deși căldura degajată este considerabilă.

A doua schimbare:

vei pune pe foc mult mai rar decât o făceai de obicei. Obișnuit cu alimentarea în permanență a focului, acum revii mult prea repede pregătit fiind de alimentare; încerci să îți faci de lucru prin zonă, te mai uiți la ceas de câteva ori apoi încerci din nou să alimentezi dar vezi că tot e prea devreme pentru asta.

A treia schimbare:

dacă scoteai cenușa o dată la câteva zile, vei vedea că nici de lucrul acesta nu vei mai avea de ce să te ocupi atât de des. Arderea peleților este aproape completă, nivelul rezultat de cenușă fiind mai mic față de cel generat de arderea lemnului de foc.

A patra schimbare:

dacă obișnuiai să arzi inclusiv lemne tratate chimic, aruncai cenușa fiindcă știai că nu îți folosește la nimic, nici măcar ca îngrășământ pentru grădină fiindcă cenușa conținea reziduuri chimice, compuși dăunători.

Dar peleții lasă cenușa alcalină și bogată în minerale, lucru care ajută la remineralizarea solului și la echilibrarea acidității acestuia. Producția de legume, fructe, rădăcinoase și verdețuri va fi bogată și sănătoasă datorită solului îngrășat astfel, în care cresc toate cele.

O a cincea schimbare este o misiune de îndeplinit

Aceasta reprezintă mai mult o misiune pe care trebuie să o duci până la capăt: schimbarea cazanului, mai precis adaptarea acestuia la a putea arde peleți. Adaugi un arzător, un sneck și un bunker pentru peleți și obții o autonomie în ardere și în general în funcționare datorită capacității mărite și randamentului de ardere mult îmbunătățit.

Din fericire, există piese de adaptare din ce în ce mai multe, astfel încât cu un efort financiar relativ redus, deci cu o investiție suportabilă într-o comandă fermă la Tomibena, poți ajunge să te încălzești și să încălzești apa cu ușurință, în mod economic și ecologic, așa cum fac gospodarii pricepuți și adaptați vremurilor moderne.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *