De ce unele animale au ochii colorați în mod diferit?

Ai văzut în poze sau chiar în realitate animale superbe și unice, cu ochii colorați în mod diferit. Atât la câini, cât și la pisici se poate întâmpla ca un ochi să fie verde și unul albastru sau orice altă combinație de culori. Te-ai întrebat vreodată cum este posibil acest lucru? L-am invitat pe dr. Cimpoeru de la clinica veterinară și magazinul online pentru animale VetPet-Shop să ne ofere mai multe detalii despre animalele care au ochii colorați în mod diferit!

  1. Heterocromia la animale

Această trăsătură poartă numele de heterocromie, atât la oameni, cât și la animale. În cele mai multe cazuri, heterocromia apare în mod genetic. Nu prezintă absolut niciun risc pentru sănătatea oculară sau generală a animalului. 

Heterocromia apare atunci când melanina nu este distribuită uniform la nivelul irisurilor. Melanina este cea care oferă pigmentul de culoare al pielii, blănii și ochilor animalelor și oamenilor. Există multe cazuri de animale care au ambii ochi albaștri când sunt pui. Pe măsură ce cresc, melanina începe să se distribuie între cei doi ochi și încep să apară semnele de heterocromie post-natală. 

  1. Pisici cu ochii diferiți la culoare

Cele mai multe pisici cu ochii diferiți la culoare sunt albe, deși heterocromia poate apărea la orice pisică. 

Există totuși anumite rase de pisici care sunt mai predispuse pentru a dezvolta heterocromie. De exemplu, există o incidență foarte mare de cazuri la pisicile Angora și la pisicile turcești Van. 

  1. Câini cu ochii diferiți la culoare

Bineînțeles, există și câini cu ochii diferiți la culoare. Ciobănescul australian, câinii dalmațieni și câinii Husky sunt cei mai predispuși spre a dezvolta heterocromie. Imaginile de pe internet cu exemplare superbe ale acestor rase cu heterocromie sunt virale. Totuși, câinii cu ochi de culoare diferită pot apărea în cadrul oricărei alte rase. 

La câini, mai există și cazuri de heterocromie parțială. Acest lucru înseamnă că doar la un ochi avem două culori diferite. Cel mai adesea, un ochi este căprui, iar celălalt ochi este jumătate căprui, jumătate albastru. Orice altă combinație de culori este posibilă, însă aceasta este cea mai frecventă. 

  1. Ar trebui să îmi fac griji dacă animalul meu are ochii în culori diferite?

În general, nu. Nu ar trebui să îți faci nicio grijă. Ar trebui doar să te bucuri de animalul tău unic și extrem de frumos. Heterocromia este genetică și nu aduce niciun risc asociat pentru sănătatea animalului. 

Mulți oameni consideră că heterocromia este cel mai frumos lucru la un animal și aleg să adopte doar animale cu ochii diferiți la culoare. Alți oameni, dimpotrivă, resping aceste animale, crezând că ceva este în neregulă cu ele. Totuși, aceste animale văd exact la fel de bine ca orice alt exemplar din rasa lor. 

Sfatul doctorului Cimpoeru? Iubiți-vă animalul indiferent de culoarea ochilor săi! Bucurați-vă de unicitatea sa și distribuiți cât mai multe imagini cu animalul în ipostaze normale pe internet, pentru ca oamenii să înțeleagă că exemplarele cu heterocromie sunt exact ca orice alt animal! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *