Electromiografia (EMG) – Ce este si cand se recomanda aceasta procedura medicala?

Procedura care este folosita pentru evaluarea functiei nervilor si a muschilor pentru patologiile care afecteaza sistemul nervos periferic se numeste electromiografie (EMG). Rolul acestei proceduri medicale este de a stabili cat mai exact diagnosticul pentru patologiile la nivel de sistem nervos periferic.

Pacientii care se adreseaza unui medic specializat in neurologie pot primi recomandarea pentru efectuarea unei astfel de proceduri medicale. In cazul in care medicul specialist suspecteaza in baza anumitor simptome ca exista posibilitatea unui diagnostic precum neuropatie la nervul facial, hernie de disc, sindrom de canal carpian sau poliomelita, va face recomandarea pentru o examinare de electromiografie (EMG).

Inainte si dupa efectuarea electromiografiei (EMG)

Fiecare pacient care primeste recomandarea de a efectua electromiografia trebuie sa cunoasca anumite aspecte cu privire la cerintele inainte de efectuarea procedurii si cu privire la cele de dupa urmarea acesteia.

In primul rand trebuie punctat faptul ca pacientii nu se vor confrunta cu restrictii alimentare nici inainte, dar nici dupa examinare. De asemenea, pacientul poate sa isi desfasoare activitatea si rutina zilnica dupa efectuarea procedurii. Este indicat ca imbracamintea sa fie cat mai lejera pentru situatiile cand trebuie examinate zonele de la nivelul umarului si al coapselor sau al spatelui.

Inainte de efectuarea examinarii EMG trebuie sa nu fie folosite produse cosmetice sau de ingrijire a pielii. In acelasi timp medicul specialist trebuie informat cu privire la folosirea unor suplimente alimentare sau daca examinarea EMG a fost efectuata anterior. Un alt aspect important se refera la faptul ca interpretarea corecta a rezultatelor necesita o temperatura a portiunilor investigate care sa fie de peste 32 de grade Celsius.

Daca pacientul urmeaza anumite tratamente uzuale, acestea nu necesita a fi intrerupte decat in acele cazuri in care tratamentele implica folosirea anticoagulantelor sau tratamentul pentru miastenia gravis. Orice tratament urmat de pacient trebuie adus la cunostinta medicului inainte de efectuarea procedurii de electromiografie (EMG).

Dupa efectuarea procedurii, activitatile de rutina pot fi reluate. Pot sa apara anumite senzatii de usor disconfort, insa acestea ar trebui sa fie resimtite pentru cel mult 24-48 de ore. Muschii nu vor fi afectati, fapt pentru care recuperarea slabiciunii musculare nu implica vreo anumita problema. Revenirea mai rapida sau ameliorarea simptomelor poate sa fie facuta prin intermediul compreselor calde sau prin folosirea unor analgezice usoare.

Durata si etapele examinarii electromiografice (EMG)

Datorita faptului ca electromiografia poate fi folosita pentru diferite patologii si rezultatele care pot fi obtinute pe parcursul inregistrarilor variaza, durata acestei proceduri poate fi cuprinsa de la 30 de minute si pana la 90 de minute.

Exista doua etape in cazul procedurii numite electromiografie (EMG). Prima parte vizeaza studiul de conducere nervoasa si se foloseste prin aplicarea unor mici electrozi pe piele prin care se efectueaza o usoara descarcare electrica in zona mainii si a piciorului.

A doua parte a procedurii implica folosirea unui ac pentru examinare musculara, ac prin care se inregistreaza activitatea electrica normala sau anormala la nivel muscular. Intreaga procedura este efectuata sub indrumarea unui medic specializat intr-un centru medical pentru astfel de examinari neurologice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *