Atat in intreaga lume, cat si in Europa, deplasarea intre state a devenit ingreunata din cauza pandemiei cu noul Coronavirus, COVID-19. Chiar daca majoritatea tarilor au limitat sau chiar inchis granitele aeriene, feroviare sau maritime, granitele terestre au ramas deschise si functioneaza dupa niste reguli clar implementate. Indiferent de motivele pe care le ai pentru revenirea in tara dintr-o alta tara europeana, precum Germania, iata ce trebuie sa cunosti in ceea ce priveste calatoria cu autocarul.
De ce autocarul este varianta sigura de transport
La ora actuala, traficul aerian dintre Romania si Germania este suspendat din cauza pandemiei. Ca urmare, una dintre variantele cele mai sigure de transport intre Germania si Romania ramane autocarul. Iata care sunt avantajele acestui tip de transport, mai ales in aceasta perioada.
- Perioada de imbarcare si asteptare este mai mica in comparatie cu cea in cazul transportului aerian.
- Intr-un autocar intra considerabil mai putine persoane ca intr-un avion, ca urmare si rata unei posibile contaminari este mai scazuta.
- Zona de triaj din vama terestra este organizata in aer liber, spre deosebire de cea din aeroport. Si in acest caz, sansele de contaminare sunt mai scazute.
- In functie de compania aleasa, poti avea diferite beneficii. Spre exemplu, compania Romfour ofera o gustare pe perioada calatoriei sau discount-uri pentru batrani si copii.
Cum sa te feresti de Coronavirus la intoarcerea in tara
Principala metoda de preventie este evitarea deplasarii pe cat posibil. Daca insa o calatorie inapoi in tara nu are cum sa fie amanata, iti poti lua urmatoarele masuri de precautie, mai ales daca vii pe ruta de plecari Germania – Romania. Germania se incadreaza la ora actuala in zona galbena.
- Foloseste manusi sterile si poarta corect masca de protectie.
- Spala-te pe maini cat mai des si evita sa iti atingi zona fetei cu mainile.
- Pe cat posibil, pastreaza distanta recomandata, de 2 metri, intre tine si ceilalti calatori.
- Incearca sa ai la indemana toate documentele necesare inspectiei in vama pentru a limita timpul pierdut.
- Declara cu exactitate autoritatilor zona din care ai venit inapoi in tara cat si adresa la care vei locui odata ajuns in Romania.
- Comunica daca prezinti simptome de raceala sau similare infectiei cu COVID-19.
- Odata ajuns la destinatie, intra in autoizolare pentru 14 zile, cu atat mai mult cu cat te intorci din zone galbene sau rosii din punct de vedere al pandemiei. In acest fel te poti asigura ca nu prezinti un pericol pentru tine sau pentru cei din jur.
In cazul in care revii din Regiunea Baden Wurttemberg, Regiunea Bayern sau Regiunea Nordrhein Westfalen din Germania, este bine sa stii ca acestea sunt situate in zona rosie, ceea ce inseamna ca odata revenit pe teriroriul Romaniei vei fi introdus in carantina in zona destinata pentru o perioada de 14 zile. Astfel de masuri sunt luate pentru a limita cat mai mult raspandirea pandemiei atat in Romania, cat si in restul lumii iar declaratiile false se pedepsesc conform legii.
Cu toate acestea, chiar daca transportul cu autocarul este una dintre cele mai convenabile si sigure mijloace de transport, pentru siguranta ta si a celor din jur ia in considerare o amanare a calatoriei pana cand pandemia cu noul Coronavirus intra intr-un ritm descendent.