Câinii sunt animalele cu un potenţial afectiv foarte mare, nu degeaba fiind numiţi cei mai buni prieteni ai oamenilor. Un câine are capacitatea de a simţi toată grija şi dragostea pe care un om i le arată, fiind capabil de a le răsplăti cu multă iubire şi devotament. Sunt loiali, corecţi şi blânzi, astfel că iubirea şi grija unui stăpân faţă de câinele lui trebuie să se manifeste asumat şi echilibrat.
Un câine sănătos
Un câine sănătos este câinele care a beneficiat de toată schema de vaccinare, care este deparazitat regulat intern şi extern, este câinele care primeşte hrana potrivită, în cantitatea şi de consistenţa necesare, este câinele caruia îi sunt administrate suplimente alimentare atunci când este nevoie şi se bucură de controale medicale regulate, în vederea depistării eventualelor probleme. Un câine sănătos se bucură de o hidratare normală, este lăsat să se joace în aer liber, se odihneşte într-un loc sigur şi călduros. Câinele sănătos din punct de vedere fizic şi echilibrat din punct de vedere comportamental, este câinele tratat cu iubire şi blândeţe, instruit pentru a deprinde abilităţi necesare în traiul alături de oameni, este câinele respectat şi iubit. Încă de când se nasc, puii de câine sunt expuşi multor pericole, în special celor de ordin medical. Este foarte importantă starea de sănătate a căţeluşei mamă, deoarece puii vor beneficia şi de o moştenire genetică substanţială, prin care le pot fi transmise o serie de afecţiuni. Astfel, imediat ce se nasc, puii necesită o atenţie specială, fiind obligatoriu să fie protejaţi de contactul cu alte animale. Deşi mama căţeluşă le va transfera prin lapte o serie de anticorpi, aceştia vor fi activi maxim şase săptămâni. Din acest punct, rolul stăpânilor devine şi mai important.
Schema de vaccinare
Imunizarea prin vaccinare începe la vârsta de şase săptămâni a puiului. Un câine nevaccinat este expus riscului de a contacta afecţiuni precum parvoviroza sau jigodia, astfel că se impune izolarea până la finalizarea schemei de vaccinare. Imunizarea începe cu patru doze de vaccinare, administrate o dată la două săptămâni. Conform schemei, în jurul vârstei de 12 săptămâni se administrează ultima doză de vaccin, urmată de rapelurile stabilite de către medicul veterinar. După ultima doză, cea de la 12 săptămâni, catelusul va trebui să mai petreacă 14 zile în izolare, într-un mediu sigur, ulterior fiind posibila scoaterea în mediul exterior.
Procedura medicală de imunizare este extrem de importantă pentru sănătatea câinelui, însă poate reprezenta şi un efort financiar destul de mare, astfel că urmand îndemnul doneaza pentru caini, ajutorul tău va fi îndreptat spre familiile nevoiaşe şi adăposturile care susţin cu greutate îngrijirea unui patruped. Alegând să faci o donaţie pentru câinii mai puţin norocoşi, le oferi o şansă la sănătate şi la un trai normal, sprijini familiile iubitoare de animale, dar aflate în imposibilitatea financiară de a susţine creşterea şi îngrijirea acestora. Fie că îşi duc traiul într-un adăpost, fie că trăiesc în medii nefavorabile lor, există câini care, dacă ar putea, ţi-ar mulţumi pentru generozitatea şi bunătatea ta. Si de fapt chiar o fac, prin intermediul nostru.