Instalarea panourilor solare este un proces format din mai multe etape. Vom explica modul în care este instalat un sistem de panouri solare și ce să faceți, de la proiect, până la punerea în funcțiune.
Pași de urmat înainte de instalarea panourilor solare
Primul pas în procesul de instalare a panourilor solare este de a obține o propunere pentru o instalație fotovoltaică bazată pe posibilitățile de locuințe și o analiză a consumului actual generat de locuințe.
A doua etapă este ca o echipă de profesioniști, care știu cum să instaleze panouri solare, să facă un studiu preliminar al tipologiei, orientării și suprafeței acoperișului, pe lângă posibilele umbre asociate, pentru a determina dacă sunt îndeplinite toate cerințele pentru instalarea panourilor solare. Ulterior, selectați instalația care se conformează cel mai bine și obiceiurile de consum. Acest lucru va ajuta la îmbunătățirea performanței sistemului fotovoltaic. Conform legii 50/1991, autorizarea montării panourilor solare nu mai este necesară
Cum sunt instalate panourile solare
Trebuie să ținem cont de faptul că este un proces meticulos și că trebuie făcut cu cea mai mare grijă de către tehnicianul responsabil, pentru a asigura funcționarea optimă a sistemului și a evita problemele viitoare.
1. Montarea suporturilor sistemului fotovoltaic
Înainte de a plasa panourile solare pe acoperiș, este necesar să plasați suporturile pentru ele pe acoperiș. În funcție de tipul și înclinația acestuia, tipul de structură utilizată va varia.
2. Fixarea acoperișului și a panourilor solare
Odată ce structura este localizată, trebuie să se atașeze de acoperiș și să se pună panourile fotovoltaice pe ea. În funcție de tipologia și înclinația sa, acest proces se desfășoară în moduri diferite. După ancorarea structurii pe acoperiș, modulele sunt plasate și atașate la acesta, după care se interconectează între ele, fiind în cele din urmă conectate la invertor.
3. Conectarea la invertor
Interconectarea panourilor se realizează în serie, între modulele aceluiași rând sau șir și, în paralel, pentru a conecta rândurile unul cu celălalt, în funcție de configurația panourilor/invertorului. Este important să se facă o strângere puternică a conectorilor, deoarece o conexiune proastă va avea un impact negativ asupra performanței generale a instalației, provocând posibile probleme, care pot afecta, de asemenea, structura proprie a panoului. În acest fel, generarea electrică totală a sistemului de module este transportată în același punct, a cărui destinație finală este de a ajunge la invertor.
În cele din urmă, se face o conexiune paralelă, care poate fi făcută direct în invertor, completând astfel partea instalației de curent continuu și fiind astfel condusă toată energia colectată de fiecare panou prin radiație solară sub formă de curent electric la invertor, care va fi situat într-un punct de lângă panoul electric al casei. Funcția invertorului este pur și simplu de a converti energia electrică pe care o primește sub formă de curent direct la curent alternativ, care este cea pe care o folosim în casele noastre zilnic. În cele din urmă, invertorul este conectat la panoul electric, ca și cum ar fi un circuit separat al casei, completând astfel partea de instalare a curentului alternativ.
4. Conectarea bateriilor
În primul rând, trebuie să aveți un invertor hibrid, capabil să gestioneze încărcarea și descărcarea bateriilor. Există mai multe modalități de a face acest lucru, în funcție de tensiunea și capacitatea necesară. Bateriile pot fi conectate în paralel, în serie sau în serie și în paralel, întotdeauna cu baterii egale. În cazul conexiunilor paralele, capacitatea bateriilor este dublată, dar mențin aceeași tensiune. În cazul conexiunii în serie, rezultatele obținute vor fi opuse: Capacitatea bateriilor este menținută, dar tensiunea este dublă. Și în cele din urmă, dacă optați pentru o conexiune în serie și paralel, atât capacitatea cât și tensiunea se vor dubla.