Daca nu iti plac constrangerile si regulile fixe ale unui anumit stil estetic, stilul contemporan e cel mai potrivit pentru tine, unde libertatea si imbinarea de stiluri e la ea acasa. Amenajarile interioare tin pasul cu evolutia, cu trecerea anilor si se mentine in permanenta un stil viu. Fiecare isi doreste ca locuinta lui sa fie in ,,trend” , moderna si sa indeplineasca functiile de baza ale unei locuinte: comoditate, intimitate, relaxare, confort si stil. Stilul contemporan se poate defini ca ceva simplu, dar in care culorile si combinatiile de texturi si forme, formeaza o ambianta proaspata si echilibrata, intr-o maniera personala.
Stilul contemporan nu se poate echivala cu stilul modern, deoarece stilul modern tine deja de o perioada din trecut (anii 50-60). Desi au in comun anumite elemente, ele se deosebesc prin urmatoarele particularitati specifice stilului contemporan:
- Se apreciaza forma si aspectul decoratiunilor si obiectelor de mobilier;
- Intr-un interior in stil contemporan se gasesc nuante neutre, dar si contraste tari, indraznete;
- Mobilierul foloseste in designul sau atat linii drepte, simple, cat si rotunjite, gratioase;
- Se remarca anumite influente din mai multe stiluri: traditional, hi tech, art deco si modern.
Mobilierul contemporan
Are un design simplu, fara un exces de ornamente. O mobila bucatarie in stil contemporan va fi reprezentata de diversitatea formelor geometrice, de un numar mic de elemente, claritate si spatiu. Mobila de bucatarie este in nuante elegante si deschise, unde pot fi si nuantele lemnului sau nuanta bej. Culoarea cea mai des folosita pentru peretii din bucatarie este albul, care mareste vizual spatiul. Mobila de bucatarie nu ar trebui sa te sperie, daca suprafata acesteia este lucioasa, eleganta si cu bun gust suprafete acestui mobilier se curata mult mai usor ca o suprafata mata.
In functie de personalitatea fiecaruia, livingul poate avea accente in diferite stiluri combinate cu contemporanul: modern, nonconformist, urban, scandinav etc. Oricare dintre preferinte, cadre mai sobre sau mai colorate, contemporanul transforma fiecare incapere intr-una armonioasa si ordonata. Pentru iubitorii de carti o biblioteca in living este necesara, fara sa ocupe mult spatiu, dar folositoare. O biblioteca pentru living in stil contemporan este din lemn in culori pale, neutre (gri, bej sau culoarea lemnului) cu rafturi sau etajere. Modelul de biblioteca living pe care il alegi, trebuie sa fie in armonie cu restul mobilierului din living, care se poate accesoriza cu lumini ambientale.
Elemente de decor
Plantele de decor sunt mari si impunatoare, dar ghivecele lor sunt simple, fara un efect de decor. Decoratiunile si tablourile din stilul contemporan nu ies in evidenta prin numarul lor, ele sunt putine la numar dar de o dimensiune bogata si cu aspecte originale. Texturile trebuie sa fie simple si de efect, cu diverse elemente cromatice , dar fara sa incarci camera.
Stilul contemporan iese in evidenta prin functionalitatea si simplitatea lui, el pune accent pe culori, texturi, lumini si lemn (ca accent). Daca iti doresti ceva elegant si modern in acelasi timp, in care sa poti lasa urmele perosnalitatii tale, stilul contemporan este stilul modern, cu influente din toate stilurile care iti ofera aceasta libertate.