Motociclismul este considerat un stil de viata, care implica multa responsabilitate, stapanire de sine si pasiune. Desi este foarte atractiv ca sa detii o motocicleta cu care sa te aventurezi in diverse locuri, este o cale lunga care trebuie urmata cu rabdare si cu grija, pentru a ajunge la stadiul de motociclist desavarsit, care poate face fata oricarei situatii limita.
La prima vedere, totul pare ideal si simplu, insa motociclistii se afla intr-un proces continuu de invatare si este foarte important ca atat cei incepatori cat si cei cu experienta, sa fie disciplinati in trafic si sa nu se abata de la reguli, indiferent de situatie.
In alegerea unei motociclete potrivite, trebuie sa tii cont de utilizarea acesteia, stilul pe care il ai, greutatea, inaltimea, experienta si structura drumurilor pe care intentionezi sa circuli mai frecvent. Astfel, se pot evita multe situatii neplacute, care apar de regula din cauza unor alegeri gresite.
Faptul ca motocicletele sunt destul de dificil de pilotat, nu trebuie sa reprezinte un impediment pentru practicarea acestei pasiuni. Daca sunt respectate unele reguli de baza si conduci in parametri normali, atat cat iti permite experienta, o sa ai parte de senzatii unice care o sa te faca sa practici motociclismul toata viata.
Dupa ce ti-ai luat permisul moto, cu siguranta o sa doresti sa intri in lumea pe doua roti cu un motor deosebit, care sa nu treaca neobservat si care sa iti implineasca toate asteptarile. Vestea buna este ca ai de unde alege. Pe piata, exista o gama variata de motociclete Derbi si motociclete Kawasaki, care te vor multumi pe deplin, avand disponibile modele potrivite pentru toti motociclistii.
Alegerea motocicletei potrivite pentru tine nu este totul. Dupa ce ai luat decizia in functie de preferintele tale, trebuie sa mai tii cont de o serie de lucruri, foarte importante, pentru a te putea feri de evenimente care pot avea consecinte grave asupra ta.
Chiar daca ai achizitionat o motocicleta foarte confortabila, usor de manevrat si sigura, este indispensabil sa stii cum sa te comporti si sa reactionezi in situatiile periculoase care pot aparea la tot pasul. In cele ce urmeaza, o sa relatam unele reguli esentiale, care trebuie urmate cu sfintenie de catre orice motociclist, indiferent daca este incepator sau se considera experimentat.
Nu merge peste propriile limite
Deseori, foarte multi motociclisti au intentia de a circula cu viteza foarte mare si isi dau seama uneori poate prea tarziu ca nu mai detin controlul. In aceasta situatie se poate ajunge atat din dorinta de a avea parte de multa adrenalina cat si din cauza faptului ca nu aproximeaza ca se misca mult prea repede in trafic.
Este esential sa iti cunosti limitele si sa nu le depasesti. In febra momentului, linia este foarte subtire si greu de realizat iar uneori costa.
Invata sa eviti orice situatie periculoasa
Evalueaza-te in mod obiectiv, stabileste-ti unele limite si respecta-le. Chiar daca ai o anumita experienta, nu te aventura in situatii periculoase. Incearca sa te bucuri de drum si de senzatiile de care ai parte, in conditii de siguranta absoluta, fara sa faci compromisuri sau sa iti incerci norocul. Mergi relaxat chiar si atunci cand esti intr-un grup si ai ramas in urma. Nu incerca sa demonstrezi nimic, nimanui.
Abordeaza corect virajele
Abordarea necorespunzatoare a virajelor este cea mai comuna greseala si nu tine neaparat de experienta. Cand te apropii de o curba, trebuie sa tii cont de mai multe lucruri – viteza, starea asfaltului, unde e apexul, ce se afla in jur, iesirea din viraj. Putina neatentie te poate face sa te incadrezi gresit. Fii mereu vigilent si franeaza inainte de curba. Asigura-te ca stai intr-un mod corect pe drum si ca nu intri pe contrasens.
Ia in calcul toate pericolele
Fii atent la traficul din jurul tau, ca sa poti reactiona in siguranta in cazul ivirii unui obstacol. Incearca sa analizezi tot ce se poate intampla, abordeaza o pozitie corecta pe banda de circulatie, astfel incat sa ai vizibilitate in oglinzile retrovizoare. Daca vrei sa depasesti, ai grija sa o faci doar atunci cand este posibil.
Asigura-te ca esti observat
Tine cont de faptul ca este posibil ca unii soferi sa nu te observe din cauza ca pot fi preocupati la volan de alte lucruri – telefoane, GPS, aparatul de radio, copiii de pe bancheta din spate, etc. Acorda mai multa atentie si incearca sa te gandesti unde se afla punctul mort din oglinzile soferilor. Nu uita sa iti aprinzi farurile si ia in calcul situatiile in care esti greu de observat.
Fii disciplinat si politicos in trafic
Desi ai impresia ca esti stapan pe situatie si nimic nu se poate intampla, totusi pot avea loc accidente grave, neprevazute. Insa, daca respecti regulile, poti evita ranirea ta si a celor din jur. Accepta faptul ca ai unele limite si chiar daca altcineva greseste in trafic, abordeaza situatia cu calm si incearca sa te plasezi intr-un loc mai sigur pe drum. Sicanarile in trafic te pot costa mult.